Saltar apartados

El Repositori Institucional de la Universitat d'Alacant entre els millors del món

RUA es posiciona en el top 50 en el Rànquing Web de Repositoris 2013

Ranking_rua

Alacant, 14 de febrer de 2012

El Repositori Institucional de la Universitat d'Alacant (RUA) es posiciona en el top 50 a nivell mundial i ocupa el lloc 46 dels 1654 repositoris arreplegats, 12 llocs per damunt de l'edició de juliol de 2012. El Rànquing Web de Repositoris del Món (Webometrics) consisteix en un llistat de repositoris que allotgen principalment treballs de recerca, classificats d'acord amb un indicador que combina dades de presència web i d'impacte web (visibilitat hipertextual), totes obtingudes dels principals motors de cerca.

Tal com apunta Javier Gómez, responsable de RUA, "un dels propòsits de la Universitat és potenciar l'accés obert a la docència i la recerca, per la qual cosa és una satisfacció estar entre els primers d'aquest top".

En aquesta nova edició realitzada al gener de 2013 i pel que fa als repositoris institucionals, RUA ocupa el lloc 37 dels 1567 repositoris arreplegats, 16 llocs per davant de l'edició anterior. Aquesta millora en el posicionament es deu al fet que el repositori "ha augmentat la quantitat de continguts arxivats per professors i per l'actualitat d'aquests, aspecte molt valorat en el rànquing", puntualitza Gómez. A nivell europeu ocupa el lloc 20, i està 1 lloc per davant de l'anterior edició.

D'altra banda, atenent als repositoris espanyols, RUA ocupa el cinquè lloc per darrere de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, el CSIC i la Complutense de Madrid.

 

Objectius del rànquing

L'objectiu d'aquest rànquing és el de donar suport a les iniciatives Open Access i, per tant, a l'accés gratuït a les publicacions científiques en format electrònic i a un altre tipus de materials de caràcter acadèmic. Els indicadors web utilitzats en aquest rànquing mesuren la visibilitat i l'impacte dels repositoris científics. Així, es promou la publicació en la web com un mitjà per a comunicar material acadèmic tant formal com informal, mantenint els elevats estàndards de qualitat del procés de revisió per parells (peer review). El rànquing de repositoris ha de ser considerat en conjunt amb els rànquings d'universitats, centres de recerca, escoles de negoci i hospitals.

El Repositori Institucional de la Universitat d'Alacant (RUA) ofereix accés obert al text complet en format digital dels documents generats pels membres de la UA en la seua labor de docència i recerca. El seu principal objectiu és donar major visibilitat a la producció científica i docent de la institució, augmentar-ne l'impacte i assegurar la preservació d'aquesta producció.

RUA arreplega tot tipus de materials digitals, comunicacions a congressos, documents de treball, materials docents i objectes d'aprenentatge, revistes editades per la UA, així com documents i materials resultants de l'activitat institucional realitzada pels seus centres, unitats i serveis.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464