Saltar apartados

La catedràtica de la UA, Marta Martín, exposa en el Congrés la seua recerca sobre conciliació familiar i laboral

"En aquests moments és essencial la igualtat per a la conciliació i cal exigir permisos paternals remunerats i no compartits", assegura

Martamartin

Alacant, 15 de febrer de 2013

La catedràtica de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat d'Alacant, Marta Martín, va comparèixer davant la subcomissió del Congrés dels Diputats per analitzar les mesures de conciliació i flexibilització horària existents i la seua utilització pràctica, amb la finalitat d'aconseguir la implantació efectiva del dret a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral de les persones treballadores.

La subcomissió, constituïda al si de la Comissió d'Igualtat, es va reunir el passat 5 de febrer amb la participació de representants de diferents partits polítics i la col·laboració de la catedràtica, entre d'altres peticions, per exposar part de la seua recerca La construcción social del problema conflicto trabajo-familia. Análisis político, mediático y de la realidad. Aquest treball, publicat en 2011 en col·laboració amb Cristina Guirao, Marián Navarro, Dolores Frutos, Marina Beléndez i Alejandra Hernández, analitza la construcció del discurs públic entorn del conflicte família-treball i la seua solució, a partir de l'estudi de l'agenda política (propostes i lleis), l'agenda mediàtica (premsa) i la realitat laboral i familiar.

Durant la seua intervenció, Martín va delimitar l'estat de la qüestió en l'última dècada i va establir que, segons l'estudi, existeix una falta de consens terminològic que dificulta enormement l'anàlisi i la presa de mesures. "En efecte, depenent de la disciplina (sociologia, política, psicologia), el nivell en què abordem l'objecte d'estudi i fins i tot la ubicació geogràfica i l'orientació ideològica, s'utilitzen termes com a conflicte, problema, conciliació, balanç, ajust, coresponsabilitat familiar/laboral i laboral/familiar. S'obri, en aquest sentit, una primera línia de treball per a consensuar perspectives, delimitar idees i, sobretot, operacionalitzar conceptes", va apuntar.

Respecte a la legislació, les normatives han girat entorn de la maternitat i la flexibilitat horària per la qual cosa "caldria revisar quins mecanismes s'han habilitat i descriure el marc legal de la conciliació familiar i laboral a Espanya", va afegir. "La conciliació per a la igualtat sembla haver-se presentat com un artefacte de la política internacional des del 95, necessari per a l'acceleració de la incorporació de la dona a un mercat de treball cada vegada més àvid de mà d'obra flexible. Resulta especialment interessant observar aquestes polítiques en un context econòmic internacional completament diferent", va insistir la investigadora.

D'altra banda, atenent a la cobertura mediàtica del conflicte família-treball, Martín va assenyalar que cal considerar els mitjans de comunicació com a aliats imprescindibles per a la sensibilització en la coresponsabilitat.

A més, tal com va plantejar davant la subcomissió, "és urgent establir una pregunta en alguna de les enquestes sistemàtiques que es fan a la població general a Espanya, per a valorar el clima d'opinió pel que fa a aquesta qüestió".

"El nostre estudi no detecta una disminució del problema de conciliació en el temps, per tant cal començar a valorar el conflicte en l'elaboració de polítiques públiques (dimensió de salut i de salut laboral del tema), i no solament d'incorporació de mà d'obra en el mercat i de repartiment de tasques i rols. En aquests moments és essencial la igualtat per a la conciliació i cal exigir permisos paternals remunerats i no compartits", va concloure la catedràtica de la Universitat d'Alacant.

 

Comenta esta noticia en Facebook o en Twitter

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464