Saltar apartados

La Universitat d'Alacant avisa de la pèrdua de competitivitat turística que pot provocar el canvi climàtic

 

  Riada82  
   Riuada en el campus de la Universitat d'Alacant a l'octubre de 1982. (Arxiu Universitat d'Alacant)  

 

Alacant, 11 de febrer de 2013

Les destinacions turístiques actuals han de plantejar-se ja l'engegada de mesures de reducció i adaptació al canvi climàtic per a evitar la pèrdua de competitivitat que poden patir. Aquesta és l'opinió de la Universitat d'Alacant, que assenyala que el Mediterrani s'enfronta a una tendència a l'increment d'extrems atmosfèrics i a la pèrdua del confort climàtic que pot desviar el flux de visitants que rep.

El turisme és "una activitat vulnerable que ha d'adaptar-se", assenyala el catedràtic de Geografia de la UA Jorge Olcina en un article de la revista que edita l'Institut Universitari de Recerques Turístiques de la Universitat d'Alacant. En particular, destaca que les modalitats de turisme de sol i platja, de neu i de grans ciutats estan especialment exposades a les conseqüències de l'evolució del temps atmosfèric, fet que pot conduir cap a un "canvi dràstic de destinacions" perquè les tres exigències del turista en matèria climàtica (gaudi, confort i seguretat) es veuran alterades en les pròximes dècades en les destinacions turístiques de tot el món, adverteix.

"Espanya és un territori especialment vulnerable —indica. És un laboratori idoni per a l'anàlisi de les alteracions en la circulació atmosfèrica i els seus efectes derivats. I l'activitat turística està especialment exposada a causa de la importància fonamental de la modalitat de turisme de sol i platja i a l'auge creixent del turisme hivernal de neu". S'hi afig, a més, un augment dels grups de risc de malalties cardiovasculars i pulmonars, sensibles al clima, motivat per la tendència a l'envelliment natural de la població a Espanya, així com a l'arribada de jubilats europeus.

Descriu la situació com de calat econòmic i social mundial, però, en tractar-se d'una qüestió de mitjà i llarg termini, és de poca rendibilitat política a l'hora d'exigir mesures que s'hagen d'engegar, posa en relleu l'autor, a més que la modelització climàtica encara té incerteses en la part física, per exemple, el comportament de les precipitacions.

No obstant això, apunta que ja s'han materialitzat algunes iniciatives en diverses parts del món i a Espanya per a anticipar-se a les conseqüències de la modificació del clima. L'autor cita, entre altres mesures, el govern australià, que s'ha implicat activament en la qüestió i està desenvolupant plans i mesures de mitigació dels efectes del canvi, els diversos protocols de la UE, el cas de la xarxa europea Hotel Energy Solutions per a reducció d'emissions i, dins d'Espanya, les mesures de millora energètica aplicades al turisme del Pla E, el pla canari d'instal·lació d'energia solar en hotels o la reordenació de la badia de Palma amb criteris de planificació urbana sostenible.

Un factor afegit que Jorge Olcina assenyala és que en les dues últimes dècades s'haja edificat en àrees espanyoles d'expansió urbaturística per damunt del que és racionalment sostenible, a voltes en zones amb perillositat natural, exposades al risc d'inundació o en sectors amb risc per sequeres, temporals marítims i lliscaments. L'exagerat augment del parc d'habitatges afegit als factors atmosfèrics "pot generar —indica— un increment en el nombre anual de nits càlides durant les pròximes dècades, cosa que implicaria la pèrdua del confort climàtic en zones turístiques, especialment del litoral mediterrani espanyol".

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464