Saltar apartados

Arquitectura d'alta muntanya

El professor de la Universitat d'Alacant, Daniel Sirvent, publica un llibre sobre construcció de refugis prefabricats amb projectes realitzats per estudiants d'Arquitectura

Fotomontaje1   Fotomontaje2
Fotomuntatge del refugi ideat pels estudiants Rafael Berenguer, Felipe García i Mireia Tarí   Fotomuntatge del refugi ideat pels estudiants Beatriz Barreres, Antonia Blaya i Ana M. Carreto

Alacant, 20 de febrer de 2013

Com es projecta un refugi prefabricat? Aquest va ser un dels reptes que el professor de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alacant, Daniel Sirvent, va plantejar als seus estudiants d'arquitectura i que, des de l'any passat, està recollit en el llibre Refugio-Vivac en Los Pirineos.

Durant els més de 12 anys com a docent, Sirvent sempre ha apostat pels treballs pràctics reals com el desenvolupament d'habitatges prefabricats en països en vies de desenvolupament o refugis d'emergència en cas de catàstrofes naturals. "Una de les meues premisses ha sigut aproximar el treball fet a les aules amb la realitat professional que els estudiants es trobaran en el seu futur laboral. Per això, durant el curs passat, vaig decidir unir la meua passió per la muntanya amb els objectius acadèmics i vaig apostar per la construcció d'un refugi de muntanya. Un projecte que tinguera en compte les necessitats dels muntanyencs i la integració dels sistemes d'autoabastiment energètic, l'estabilitat estructural i l'ús de sistemes prefabricats lleugers", apunta.

Tal com arreplega Refugio-Vivac en Los Pirineos, el treball es va organitzar en tres fases: anàlisi, procés del projecte i documentació final amb els plànols d'execució. En primer lloc, es va estudiar de manera detallada l'emplaçament del refugi, que en aquest cas corresponia a la vall d'Areste, als Pirineus (accessibilitat, visibilitat, exposició a allaus i vent, etc.). També es va realitzar una exhaustiva tasca d'estudi de les necessitats dels usuaris amb la col·laboració i l'assessorament d'experts muntanyencs, guardes i dissenyadors i constructors de refugis.

En la fase tècnica, a l'hora de dibuixar, els 90 estudiants participants van tenir en compte aspectes com les mesures mínimes imprescindibles en un equipament d'aquest tipus, l'estudi detallat de l'espai interior per a optimitzar-ne l'ús, així com la integració en el disseny de sistemes d'autoabastiment energètic, d'aerogeneradors i la utilització de materials industrialitzats.

Una vegada que l'objectiu arquitectònic va estar estudiat i definit, es va dur a terme la representació geomètrica dels refugis de muntanya en forma de plànols i fotomuntatges. El treball va finalitzar amb l'elaboració de trenta projectes arquitectònics diferents, tots recollits en la publicació Refugio-Vivac en Los Pirineos.

"Tots som conscients de la dura realitat a la qual s'enfronta el sector de la construcció en el panorama actual de crisi i els pèssims auguris per al futur de la pròxima generació d'arquitectes. Per sort, els projectes desenvolupats per l'alumnat posen de manifest que no tot està perdut i que encara és possible trobar bons professionals: creatius, capacitats i implicats en el seu treball", assenyala el professor de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alacant mentre descriu el contingut del seu llibre.

 

Enllaços relacionats:

http://issuu.com/danisupertramp/docs/refugio-vivac_pirineos__demo_

http://issuu.com/danisupertramp/docs/refugio-vivac_colectiva_ct3

 

Fotomontaje3
Fotomuntatge del refugi ideat pels estudiants Ana Adeva, Carolina Moyano i Martín Noguerol

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464