Saltar apartados

La dieta dels alumnes de la Universitat d'Alacant, al revés de la mediterrània

Dieta_mediterraneaAlacant, 21 de febrer de 2013

Els estudiants de la Universitat d'Alacant no s'alimenten de forma saludable ni segueixen la dieta mediterrània; al contrari, és quasi a la inversa: es basa en embotits, carns roges i dolços. Les hortalisses només les consumeixen unes quantes vegades al mes i les fruites, algunes per setmana.

Així ho reflecteix l'estudi "Segueixen patrons de dieta mediterrània els universitaris espanyols?", realitzat per un equip del Departament d'Infermeria Comunitària i Medicina Preventiva de la UA, la primera signatària del qual és María del Rocío Ortiz Montcada, professora d'aquest departament, i que compta també amb la participació d'un expert de la Universitat Miguel Hernández. El treball ha sigut publicat per la revista Nutrición Hospitalaria.

L'estudi reflecteix que cap alumne de la UA cobreix el consum de tots els grups d'aliments en quantitat i freqüència segons indica l'estructura de la dieta mediterrània. La prevalença de baix pes entre les alumnes és major que la dels homes, i ells presenten major sobrepés o obesitat. "Es necessita reforçar la intervenció adreçada a aquest grup de població", indiquen.

L'estudi s'ha fet per mitjà de qüestionaris de freqüència de consum d'aliments entre 380 universitaris (244 dones i 136 homes). L'equip que l'ha realitzat ha observat un consum molt deficient de cereals i derivats i excessiu de carns roges en més del 90% de la població universitària. En analitzar el nivell d'adequació total al model de dieta mediterrània, cap estudiant cobreix un "consum òptim" o un "consum acceptable" de tots els grups d'aliments en el seu conjunt. Els signants afigen que hi ha diferències estadísticament significatives entre dones i homes en els índexs de consum dels diferents grups d'aliments.

"Malgrat que la població universitària és un grup aparentment avantatjat quant al nivell educatiu i l'accés a la informació, existeixen factors socioambientals que els fa vulnerables en els seus hàbits alimentaris. Han de reforçar-se estratègies de salut pública dirigides a aquest grup de població que n'afavorisquen l'adequació a una dieta saludable", conclouen els autors.

L'estudi sobre consum d'aliments ha format part de perfil epidemiològic nutricional i alimentari de la Universitat d'Alacant i s'ha tingut en compte per a la creació del Gabinet d'Alimentació i Nutrició (ALINUA) en la Universitat d'Alacant.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464