Saltar apartados

La jornada de difusió de resultats del Projecte Europeu Daphne en la UA convida el neuropsiquiatre Jorge Barudy

Per a eradicar l'ús del càstig físic sobre els xiquets, l'estudi conclourà amb una sèrie de directrius amb les quals elaborar campanyes de sensibilització i manuals de formació per a pares i professors

Alacant, 20 de febrer de 2013

CàstigEl Regne Unit, el país més veterà quant a mesures contra el càstig físic en els xiquets, que daten de finals del segle XIX, està ara flexibilitzant postures i acceptant el càstig físic com a correcció educativa, sempre que no produïsca danys "significatius" en el menor. Aquesta és una de les conclusions a què han arribat els investigadors del Projecte Daphne Eradicació de l'ús del càstig físic sobre els xiquets en les famílies i en les institucionsque finalitza dijous vinent 28 de febrer de 2013. Per a donar a conèixer els resultats de l'estudi se celebra la jornada, d'accés gratuït, el dimecres 27 de febrer al saló de graus de la Facultat de Dret de la Universitat d'Alacant. Els resultats a què s'ha arribat en el Projecte Daphne revelen que, davant del que s'ha detectat al Regne Unit, països com Estònia i Polònia, que fa menys anys que treballen aquest àmbit, estan ara estudiant-lo i intentant posar-hi mitjans. Fins i tot en el cas concret de Polònia, s'hi està treballant el tema de manera més enèrgica, aplicant-hi programes i normativa. En canvi, a Alemanya s'aprecia una gran consciència social quant a l'eradicació del càstig físic.

La jornada de difusió de resultats del Projecte Daphne comptarà amb la intervenció del reconegut neuropsiquiatre, psiquiatre infantil i terapeuta familiar especialista en psicologia positiva Jorge Barudy. En el seminari Erradicación del Uso del Castigo Físico sobre los Niños en las Familias y en las Instituciones, obert a tot el col·lectiu universitari, Barudy, com a ponent convidat, exposarà les "Competencias parentales en el marco de la erradicación del càstigo físico". Jorge Barudy, xilè format a Bèlgica i establit a Espanya des de fa diversos anys, treballa les competències parentals, els vincles afectius i la resiliència. Ha sigut docent en teràpia familiar sistèmica en la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica) i professor convidat de diverses universitats espanyoles i xilenes. És fundador i director d'EXIL Centre Mèdic Psicosocial per a exiliats i víctimes de la violència i la tortura a Bèlgica i Espanya, així com de l'Institut de Formació i Recerca sobre la Violència (IFIV).

Rosa Aragonés, directora general de Benestar Social de la Comunitat Valenciana, Amparo Navarro Faure, vicerectora de Recerca, Desenvolupament i Innovació de la Universitat d'Alacant, i Francisco Nadal Ivars, president de l'Associació Altea Espanya obriran el seminari. A continuació, la coordinadora del projecte, Rosario Rico, i els investigadors del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d'Alacant, Conrado Moya i Ana Rosser Limiñana, presentaran el Projecte Daphne Eradicació de l'ús del càstig físic sobre els xiquets en les famílies i en les institucions.

El càstig físic es defineix en el Projecte com l'ús intencional de la força, amb lesions físiques o sense, per a infligir dolor en un xiquet o xiqueta amb l'objecte de corregir o controlar una conducta. Ana Rosser indica que "segueix sent una pràctica molt tolerada i molt utilitzada. Els pares s'ha vist que no ho fan per maldat, sinó perquè no tenen altres eines".

Els països participants en el Projecte Daphne de la Comissió Europea són el Regne Unit, Alemanya, Polònia, Estònia, Itàlia i Espanya i ho han fet sota l'objectiu d'estudiar l'estat de la normativa, les creences cap a aquest tema i preparar la legislació i la pràctica de disciplina en cadascun dels països. El fruit del Projecte és el desenvolupament de directrius per a la posada en marxa de campanyes de sensibilització i manuals de formació per a pares i professionals. El projecte finalitza el 28 de febrer i va començar l'1 de març de 2011.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464