Saltar apartados

La UA i l'Ajuntament de Santa Pola reforcen l'activitat del Centre de Recerques Marines

CIMAR lidera diversos estudis d'impacte internacional i la declaració de Monument Natural de l'escull de coral messinià

 

Comision_Cimar1

 

 

Comision_Cimar2

Diferents moments de la reunió que va tindre lloc a la Sala de Juntes del Rectorat de la Universitat d'Alacant

 

Alacant, 18 de febrer de 2013

Recerca, docència universitària, educació, divulgació i difusió ambiental marina són els eixos del Centre de Recerca Marina de Santa Pola, CIMAR, que dirigeix el catedràtic de zoologia de la Universitat d'Alacant, Alfonso Ramos. Sota aquests paràmetres, ha tingut lloc aquest matí a la Sala de Juntes de l'edifici del rectorat, la reunió anual de comissió paritària del Conveni Específic de creació del centre, subscrit entre l'Ajuntament de Santa Pola i la Universitat d'Alacant. En la sessió, la primera a la qual assisteix Manuel Palomar com a rector de la UA, ha estat presidida per l'alcalde de Santa Pola, Miguel Zaragoza, i s'han establit les pautes de treball i el calendari d'activitats programades per a 2013.

Projectes de recerca de calat internacional com el seguiment de diferents espècies foranes que s'estan assentant en aigües de la Comunitat Valenciana; estudis sobre la variació anual de les temperatures marines o l'aplicació en altres països mediterranis de l'experiència de Tabarca com a reserva Marina, són algunes de les accions que s'estan duent a terme des del CIMAR i que en veuran els fruits al llarg d'enguany. Segons Alfonso Ramos, molts d'aquests projectes compten amb el suport i el finançament d'organismes com el Pla de Nacions Unides per al Medi Ambient, l'Institut Espanyol d'Oceanografia, la Fundació Mapfre o el mateix Ajuntament de Santa Pola, per a qui el CIMAR ha desenvolupat el projecte complet per a la declaració de l'escull fòssil del cap de Santa Pola com a Monument Natural de la Generalitat Valenciana. El catedràtic de zoologia ha explicat que el projecte, que ja va ser aprovat pel ple municipal, evidencia la importància de l'escull coral·lí messinià existent al cap, "un dels millor conservats del Mediterrani i que, d'aconseguir-ne la declaració, seria el primer monument natural de caràcter geològic de la Comunitat Valenciana", explica Ramos. En la memòria desenvolupada pels investigadors de la Universitat d'Alacant, ara en fase d'estudi en el Consell, s'aporta documentació que detalla l'interès tant geològic com florístic i faunístic de la zona.

La comissió paritària reunida ha aprovat, a més, la continuació de les accions docents, que en l'actualitat es concreten en els estudis de grau de Ciències del Mar, Biològiques i Geologia, així com cursos de formació per a formadors i activitats d'educació ambiental.

Quant a la formació de postgrau, s'ha informat de la celebració per tercer any consecutiu del programa de doctorat realitzat conjuntament amb la Universitat d'Alabama, Estats Units, sobre caracterització i impacte de praderies marines. Cadascun d'aquests cursos de doctorat, que es desenvolupen íntegrament en el CIMAR, rep entre els mesos d'agost i setembre al voltant d'una dotzena d'estudiants nord-americans.

 

Portes obertes i divulgació ciutadana

Després de la rehabilitació de l'edifici del CIMAR, situat al litoral de Santa Pola, es van engegar diferents accions de divulgació ciutadana que atrauen centenars d'escolars i turistes, tant de poblacions limítrofes com de diferents nacionalitats. Atès l'interès pel centre, a més de les accions concretes que coordina la Regidoria de Cultura, s'han establit els dimecres com a jornada de portes obertes en horari de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 18.00 h. L'objectiu és, segons apunta el director del centre, "mostrar l'activitat investigadora, docent i formativa que desenvolupem". En aquest sentit, enguany, coincidint amb la celebració del III centenari del naixement de Jordi Juan, el CIMAR formarà part de la comissió organitzadora de la Universitat d'Alacant amb diferents accions, entre les quals destaca l'exposició "Espanya a l'Antàrtida", que podrà ser vista al campus de Sant Vicent del Raspeig durant els mesos d'octubre a desembre.

Ramos ha volgut destacar el paper dinamitzador exercit per l'Ajuntament de Santa Pola en tot el que fa referència al centre i a les activitats que hi desenvolupa.

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464