Saltar apartados

"Corrupció, crisi i fastig cívic: el rescat de la democràcia", en la UA

Alacant, 26 de febrer de 2013

Establir quins són les alternatives per a rescatar la democràcia és l'objectiu del seminari "Corrupció, crisi i fastig cívic: el rescat de la democràcia" organitzat per la Universitat d'Alacant. La iniciativa, sorgeix de l'equip de treball format per Antonio Alaminos, catedràtic de Sociologia de la UA, José Antonio Piqueras, catedràtic d'Història Universitat Jaume I, Francesc A. Martínez, professor de Periodisme de la Universitat de València, i Antonio Laguna, professor de Periodisme de la Universitat de Castilla- La Mancha, que ja van publicar el llibre "El secuestro de la democracia. Corrupción y dominación política en la España actual".

Després de tres anys d'aquesta primera edició, els experts reflexionaran sobre l'estat actual de la democràcia i l'estat de benestar per a entaular un debat amb el públic assistent a la recerca de respostes i alternatives. A més, es tractaran altres aspectes com les protestes i manifestacions ciutadanes i el concepte del públic i el seu futur.

Durant el desenvolupament del seminari, José Antonio Piqueras parlarà de com el model d'Estat que es descrivia en el llibre de 2010, amenaçat per la corrupció i les pràctiques antidemocràtiques, ara és qüestionat en tots el seu fronts (serveis, participació, estructura...). Francisco Martínez tractarà el paper institucional que juguen els mitjans en aquest sistema amb l'objectiu d'avaluar el seu paper com a quart poder en defensa del públic. Antonio Alaminos continuarà amb el tema del discurs, en aquest cas, sobre la percepció i els seus canvis respecte de 2010, amb especial incidència en el tema de la corrupció. Finalment, Antonio Laguna abordarà els indicadors de com ha evolucionat la societat, especialment en les seues intencions electorals, i com la desafecció, la indignació etc. respecte del sistema polític han anat creixent.

En definitiva, es tracta d'una sessió de treball oberta en la qual s'abordaran els efectes de la corrupció en l'Estat espanyol des de diferents punts de vista: el sociològic, l'històric i el perceptiu a partir del seu tractament en els mitjans de comunicació. L'encarregat d'inaugurar aquesta sessió serà el professor de Dret Constitucional de la UA Manuel Alcaraz, "una autoritat és aquesta matèria i amb una gran experiència en política", com apunten els membres del grup de treball interuniversitari.

El seminari "Corrupció, crisi i fastig cívic: el rescat de la democràcia" se celebrarà dijous que ve 28 de febrer a les 10.30 hores en el Saló d'Actes de l'Aulari II, i podrà seguir-se en directe a través d'aquest enllaç .


Programa seminari

10:30 Presentació de l'acte Antonio Alaminos en nom de la UA; Presentació del seminari a càrrec de José Antonio Piqueras en nom del grup

10:40 h CONFERENCIA de Manuel Alcaraz

11: 30 h Intervenció de Pere Rostoll per a presentar taula redona

11:35 Intervenció José Antonio Piqueras

11:45 Intervenció Francisco Martínez

12:00 Intervenció Antonio Laguna

12:10 Intervenció Antonio Alaminos

12:30 COL·LOQUI fins a fi de l'acte.

13:45 CONCLUSIONS per Antonio Alaminos

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464