Saltar apartados

El Centre d'Estudis sobre la Dona de la UA rebrà el primer Premi Igualtat-UA

Escultura_ArmoniaAlacant, 27 de febrer de 2013

Entre els punts de l'ordre del dia aprovats per unanimitat en la reunió ordinària del Consell de Govern del mes de febrer, ha destacat també l'aprovació de la proposta de l'equip de direcció d'atorgar el primer premi Igualtat-UA al Centre d'Estudis sobre la Dona, CEM.

Creat el 1998, el Centre d'Estudis sobre la Dona de la Universitat d'Alacant va ser el primer centre propi d'estudis de gènere creat per una universitat espanyola, fet que li va atorgar cobertura institucional de la qual mancaven la resta de seminaris i grups de recerca de la mateixa temàtica. L'objectiu era donar resposta institucional a la necessitat d'inclusió en l'àmbit universitari d'un espai de reflexió i actuació sobre gènere, amb caràcter interdisciplinar i pluridisciplinar, i des d'una perspectiva oberta, crítica i d'acord amb les necessitats socials de promoció i igualtat entre dones i homes.

El premi reconeix el treball en pro de l'estudi i el respecte dels valors de la persona, i, en particular, la llibertat, la igualtat, el pluralisme, la tolerància, l'esperit crític i la no-discriminació per raó de gènere, edat, naixement, llengua, discapacitat, condicions socioeconòmiques, opció sexual, creença religiosa o ideologia, i la contribució a una societat tolerant i igualitària en la qual es respecte el dret d'igualtat entre dones i homes, tal com preveu l'article 2 de l'Estatut de la UA.

El premi es lliurarà el pròxim dia 8 de març en els actes institucionals programats amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El lliurament tindrà lloc en la sala multimèdia de l'edifici de Rectorat, a les 12 h, en un acte presidit pel rector, Manuel Palomar.

El nou guardó, amb el qual s'institucionalitza el compromís amb aquest dret fonamental de l'ésser humà, consistirà en el lliurament d'una rèplica en miniatura de l'escultura Harmonia, obra de José Ángel Merino López, artista espanyol establit a França. Aquesta obra es troba situada en la plaça de la Igualtat del Campus. Segons l'autor, Harmonia "són dues figures iguals que s'envolten, es completen, dansen, s'aproximen iguals en un moviment ascendent".

La creació del premi obeeix, segons va informar la delegada del rector per a la Unitat d'Igualtat, María José Rodríguez Jaume, a les accions previstes dins del Primer Pla d'Igualtat de la UA, de 2010-2011, en el qual s'establia la celebració d'un acte anual de reconeixement públic en aquest sentit. Rodríguez Jaume explica que un dels objectius prioritaris d'aquest tipus de polítiques i accions per a la igualtat "ha sigut fer visible l'aportació de les acadèmies en l'avanç i progrés social". En aquest sentit, la delegada assegura que el reconeixement públic "permet trencar la visió androcèntrica que sobre la ciència, la recerca i l'Acadèmia ha dominat dibuixant una imatge més pròxima a la realitat en la mesura que la presència de les dones en l'espai públic acadèmic és cada vegada major".

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464