Saltar apartados

Investigadors de la UA patenten un mètode biotecnològic que augmenta la producció i extracció de fitosterols

Un equip d'investigadors de la Universitat d'Alacant ha desenvolupat i patentat un mètode biotecnològic que permet augmentar la producció i extracció de fitosterols en cultius de cèl·lules vegetals in vitro

ametles

Alacant, 25 de febrer de 2013

Aquest mètode ha sigut dissenyat pel grup de recerca de Proteòmica i Genòmica Funcional de Plantes de la Universitat, dirigit pel Dr. Roque Bru Martínez, en col·laboració amb un equip d'investigadors de la Universitat de Múrcia, dirigit per la Dra. M. Ángeles Pedreño.

El fitosterol és un compost d'origen vegetal que té una estructura química molt similar a la del colesterol, i que es troba en els fruits, les llavors, les fulles i les tiges de pràcticament tots els vegetals coneguts, per la qual cosa l'incorporem de forma habitual a l'organisme a través de la dieta, però amb una diferència important a causa de la diferència estructural respecte del colesterol, ja que presenta importants propietats beneficioses per a l'organisme. Nombrosos estudis científics han demostrat que té efectes beneficiosos per a la salut, especialment l'efecte hipocolesterolèmic, tant pel que fa al colesterol total com al colesterol LDL (colesterol dolent).

Actualment, la metodologia clàssica d'extracció de fitosterols a partir de matèria primera vegetal té un rendiment molt baix. Açò, juntament amb la gran quantitat de matèria vegetal necessària per a extraure una quantitat significativa de fitosterols amb les fonts naturals mundials (només es podria proveir un 10% de la població occidental), provoca un elevat cost d'aquests productes i un considerable impacte mediambiental.

Amb l'objectiu de superar les limitacions dels mètodes clàssics d'extracció a partir de la matèria primera vegetal, els investigadors de la UA han desenvolupat un mètode de producció i extracció de fitosterols basat en el cultiu de cèl·lules vegetals in vitro, mitjançant l'addició de dues substàncies al mitjà de cultiu: la ciclodextrina i, opcionalment, jasmonat de metil. Aquests compostos "activen la productivitat del sistema, factor clau per al procés biotecnològic, perquè faciliten l'extracció dels principis actius i en milloren la rendibilitat", hi afig el professor Roque Bru.

Després del cultiu en determinades condicions, s'obtenen esterols vegetals amb rendiments superiors a les actuals tècniques d'extracció a partir de la matèria primera vegetal. Aquest mètode permet obtenir una producció de fitosterols estable, independent de factors geogràfics, estacionals i ambientals, amb requeriments d'espai reduïts i amb un procés de purificació i escalat industrial més senzill.

Amb aquest nou procediment de cultiu de cèl·lules vegetals in vitro és possible augmentar la producció i el rendiment d'extracció de fitosterols a partir dels recursos naturals perquè un major percentatge de la població es beneficie dels efectes positius que tenen els fitosterols sobre la salut.

A més, aquesta tecnologia no solament proporciona un avantatge alimentari en usar les cèl·lules com a ingredient funcional, sinó també terapèutic en suplements alimentaris, nutracèutics, fàrmacs, cosmètics i, per descomptat, mediambientals, ja que els consums energètics i de matèries primeres són mínims en comparació als de la indústria extractiva.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464