Saltar apartados

La Cervantes de la UA obté el Premi Stanford per a la Innovació en Biblioteques de Recerca

Comparteix el guardó amb la Biblioteca Nacional de França

SpirlAlacant, 26 de febrer de 2013

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes ha obtingut el Premi Stanford a la Innovació en Biblioteques de Recerca (SPIRL), guardó que comparteix en aquesta primera edició del certamen amb la Biblioteca Nacional de França. La Universitat Griffith d'Austràlia i la Biblioteca Pública de Nova York van rebre mencions de mèrit.

El premi, al qual van optar 24 propostes, distingeix programes, projectes i serveis pioners desenvolupats per les biblioteques de recerca de qualsevol lloc del món. Segons el jurat, la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes ha merescut el reconeixement pels seus continguts de primera qualitat, entre els quals destaquen les edicions crítiques integrals utilitzades per la comunitat investigadora mundial. L'organització ha subratllat que la Cervantes aborda els reptes de les biblioteques digitals mitjançant un disseny obert i enfocat als usuaris, amb una arquitectura orientada a oferir serveis i un suport de desenvolupament en codi obert (open-source).

Lady Lynne Brindley, exdirectora executiva de la British Library, va presidir el jurat del premi, del qual també formaven part Charles Henry, president del Consell de Biblioteques i Recursos Informàtics, organització professional amb seu a Washington; Richard Luce, vicepresident adjunt de Recerca i degà de les biblioteques de la Universitat d'Oklahoma; Elisabeth Niggemann, directora de la Biblioteca Nacional d'Alemanya; Ann Okerson, consellera experta en estratègies electròniques del Centre per a les Biblioteques de Recerca (amb seu a Chicago); Dongfang Shao, cap de la divisió per a Àsia de la Biblioteca del Congrés, i Karin Wittenborg, bibliotecària de la Universitat de Virgínia.

 

Mario Vargas Llosa presideix la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes es va crear el 1999 per iniciativa de la Universitat d'Alacant, el Banco Santander i la Fundació Botín. El 2001 es va constituir la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que treballa per consolidar aquest gran patrimoni digital com a referent de les lletres hispàniques en Internet.

Mario Vargas Llosa (premi Nobel de literatura 2010) presideix la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes; el vicepresident és Manuel Palomar, rector de la Universitat d'Alacant. Entre els vocals hi ha diversos ministres i secretaris d'Estat del Govern d'Espanya, el president de la Generalitat Valenciana, els presidents del Banco Santander, el Grupo Prisa, la CRUE (Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles), la Fundació Germán Sánchez Ruipérez i la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, i els directors de la Real Academia Española, l'Institut Cervantes i la Fundació Botín. Mario Benedetti en va ser nomenat patró d'honor al juny de 2009.

La Cervantes ofereix un espai de referència de la cultura en espanyol i es presenta com un projecte obert, universal i integrador, amb vocació de servei, i està adreçat a estudiants, professors, investigadors, lectors i públic en general. La Biblioteca Digital Europea (Europeana) va considerar que el model de gestió publicoprivada a través d'una fundació era un exemple de bones pràctiques i ara és el SPIRL qui el torna a reconèixer.

 

Comenta aquesta notícia en Facebook i Twitter

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464