Saltar apartados

El Monestir com a lloc d'escriptura centra les XI Jornades Científiques de la Societat Espanyola de Ciències i Tècniques Historiogràfiques

L'escriptura en l'àmbit femení rebrà especial atenció en la trobada de la Universitat d'Alacant

 

Alacant, 14 de juny de 2013

Llocs d'escriptura: el monestir, és el tema de l'onzena edició de les Jornades Científiques de la Societat Espanyola de Ciències i Tècniques Historiogràfiques que celebra la Societat Espanyola de Ciències i Tècniques Historiogràfiques el dilluns 17 i dimarts 18 de juny de 2013, en l'aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant.

Durant les jornades es reflexionarà sobre la pràctica de l'escriptura i la conservació dels escrits en els cenobis hispans des de l'alta edat mitjana fins a l'època moderna, tractant el tema des de diferents punts de vista i amb atenció especial a l'escriptura en l'àmbit femení. Així, el dia 17 es desenvoluparan les ponències de José Antonio Fernández Flórez, catedràtic de la Universitat de Burgos, qui parlarà sobre “Escribir en los monasterios alto medievales del Occidente peninsular (siglos VIII-XII)”; de la professora de la Universitat de Santiago de Compostel·la, Ana Suàrez González, la ponència de la qual es titula “Silencio como en el claustro. Entre libros cistercienses de los siglos XII y XIII”. A la vesprada del primer dia, la doctora María Luisa García Valverde parlarà sobre l'escriptura en els convents femenins d'època moderna en la ponència “A son de campana tañida, conviene a saber. Escritura, claustre y mujer en el Antiguo Régimen”. El dimarts 18 es podran escoltar les intervencions de la professora de la Universitat de León, M. Encarnación Martín López, sobre “La escritura publicitaria en el monacato hispano. Contexto, mensaje e intencionalidad” i la de Luis Miguel de la Cruz Herranz, de l'Arxiu Històric Nacional, qui parlarà sobre “El arxivo monástico. Entre la gestión de  su administración y la gestión de su memoria histórica”.

L'interès per aquest àmbit del saber portarà a la UA la setmana vinent la presentació de 18 comunicacions, procedents de León, Porto, Cantàbria, Huelva, Valladolid, Múrcia, Oviedo, Màlaga, UCM, Santiago de Compostel·la, Sevilla i Biblioteca Nacional d'Espanya, a més, de l'exposició de projectes de recerca en curs. Les jornades estan obertes també a la participació d’alumnes interessats.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464