Saltar apartados

"El niqab / burka a Espanya: ¿regulació o prohibició?", a debat en la Seu Ciutat d'Alacant

Alacant, 12 de juny de 2013

Després de la sentència del Tribunal Suprem que anul·lava l'ordenança municipal de Lleida en què es prohibia el niqab, la Universitat d'Alacant obri el debat sobre si poden legítimament algunes dones musulmanes usar un vel integral en el carrer i relacionar-se completament tapades amb la resta dels membres de la comunitat.

L'acte, que tindrà lloc el pròxim dijous 13 de juny, a les 20 h, en la sala Rafael Altamira de la Seu Ciutat d'Alacant, comptarà amb la intervenció de Nazanin Armanian, periodista i escriptora iraniana a més de col·laboradora del Diario Público, i Ángeles Ramírez, professora del Departament d'Antropologia Social de la Universitat Autònoma de Madrid.

Des d'una posició contrària a l'ús del burca i el nicab, Armanian sosté que “si el rostre és l'espill de l'ànima, els gestos facials i corporals juguen un paper important en el desenvolupament de la comunicació, el llenguatge i la intel·ligència. Una dona a la qual se li impedeix veure, olorar, sentir, tocar, és un cos de dona, existeix de cara a la seua família, no un ser social, manca d'identitat. Les prohibicions -com la llei contra la violència de gènere-, són necessàries i han d'anar paral·leles a la conscienciació social. En una societat avançada la igualtat entre els sexes és un valor indiscutible i irrenunciable que ha de ser complit”.

Per la seua banda, Ángeles Ramírez se situa en contra d'una llei que prohibisca que les dones es vestisquen d'una manera o d'una altra. “Les lleis restrictives de la vestimenta de les dones musulmanes a Europa s'han gestat en temps de crisi com a part de l'ofensiva neoliberal que cerca controlar l'espai públic i el moviment de les persones. Si veritablement portar el nicab suposa per a les dones una imposició o si reforça la discriminació, els mitjans per a combatre'ls no són més repressió, sinó més democràcia. En tot cas, el primer és tenir informació sobre les situacions en qüestió, i no imposar principis en nom de la igualtat com es va imposar el colonialisme en nom de la civilització”, aclareix.

L'assistència és lliure fins a completar la capacitat de la sala.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464