Saltar apartados

El teòleg heterodox Xabier Pikaza guanya l'IV Premi Juan Andrés d'Assaig i Recerca en Ciències Humanes amb "Religió i globalització"

El grup de recerca Humanisme-Europa de la Universitat d'Alacant lliura el dilluns 17 a Madrid el guardó en la Fundació Pastor d'Estudis Clàssics

 

Alacant, 14 de juny de 2013

El grup de recerca Humanisme-Europa de la Universitat d'Alacant lliura el dilluns 17 a Madrid el guardó en la Fundació Pastor d'Estudis Clàssics

El grup de recerca Humanisme-Europa de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant ha concedit el IV Premi Juan Andrés al professor Xabier Pikaza per l’obra Religión y globalización. El premi, de caràcter acadèmic i intel·lectual, distingeix aquells assajos que siguen originals per l'objecte, pel mètode, o per les dues coses i consisteix en la publicació i difusió de les obres.

Religión y globalización és l'assaig escrit per aquest teòleg, expert en Bíblia i religions, nascut en Orozko en 1941. El guardó, que concedeix el grup de recerca sota la direcció del catedràtic Pedro Aullón de Haro, es lliura el pròxim dia 17 de juny de 2013 en la seu de la Fundació Pastor d'Estudis Clàssics, situada en el número 107 del carrer Serrano de Madrid i adscrita al Protectorat de Fundacions del Ministeri d'Educació i Ciència d'Espanya. En l'acte es presentarà, a més, l'obra premiada el passat any 2012, Dificultades con la Ilustración. Variaciones sobre temas kantianos, de José Luis Villacañas.

Xabier Pikaza és doctor en Teologia i Filosofia per Salamanca (1965) i Roma (1972) amb recerques sobre el pensament de Ricardo de San Víctor i la teoria exegètica de Bultmann; va ser catedràtic de la Universitat Pontifícia de Salamanca. Pensador de la llibertat i la construcció humana, ha dedicat gran part del seu esforç a la interpretació de l'amor compartit, el problema de la violència i el diàleg de religions. És autor de mig centenar d'obres dedicades preferentment a fenomenologia i hermenèutica bíbliques o interpretació dels textos sagrats i, d'altra banda, a història comparada de les religions i a teologia dogmàtica i espiritual. Pikaza ha format part de nou experts que la Comissió d’Investigació dels atemptats de Madrid de l'11 de març va citar per a donar la seua opinió i aportar el seu coneixement de les implicacions d'aquest assumpte, el qual havia d’avaluar des de la seua àrea de coneixements sobre religions.

Religión y globalización desenvolupa amb interès un dels assumptes més difícils i problemàtics que des d'Europa a Amèrica i Àsia té actualment plantejada la teoria de la cultura, l'hermenèutica històrica i la ciència de les religions. Això en raó de les seues repercussions presents i futures mundialment apressants i recognoscibles.

El professor José Luis Villacañas (1955), III Premi Juan Andrés (2012) per Dificultades con la Ilustración. Variaciones sobre temas kantianos, ha sigut catedràtic de Filosofia en la Universitat de Múrcia i actualment en la Complutense de Madrid. Dirigeix la revista Res Publica i la Biblioteca Virtual Saavedra Fajardo de Pensament Polític Hispànic. És autor d'una àmplia i important bibliografia sobre idealisme alemany i en general sobre pensament europeu i espanyol.

El degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid, Rafael Valeriano Orden Jiménez; el professor Juan Manuel Navarro Cordón de la Societat d'Estudis Kantians en Llengua Espanyola de la UCM; Xabier Pikaza; el professor José Luis Villacañas de la UCM; el director del Grup de Recerca Humanisme-Europa; el catedràtic de la UA Pedro Aullón de Haro, i el president de la Fundació Pastor d'Estudis Clàssics, el professor Emilio Crespo, intervindran en l'acte.

 

Invitació a l'acte

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464