Saltar apartados

Investigadors de la UA dissenyen un selló per a bicicleta que evita rascades, dolors i lesions associades a òrgans genitals

 

Alacant, 14 de juny de 2013

Investigadors de la Universitat d'Alacant han desenvolupat un nou selló per a bicicleta que evita rascades, dolors i altres lesions associades als òrgans genitals com la impotència i la prostatitis.

Es tracta d'un selló articulat abatible la part anterior del qual és estreta, i la part posterior ampla, de suport del coxis, que s’uneix de manera articulada. La part anterior és mòbil, mentre que la part posterior és fixa, i les dues en poden modificar la posició relativa a voluntat de l'usuari.

Aquest nou concepte de selló per a bicicletes ha sigut dissenyat i patentat per investigadors pertanyents a l'Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies i el Departament de Física de l'Escola Politècnica de la UA.

L'investigador de la UA, Alfonso Panchón Ruiz, responsable de la recerca, ha explicat que "el principal avantatge d'aquest nou disseny respecte als sellons tradicionals és que permet, a voluntat de l'usuari, el descans i la recuperació de la fatiga de les parts perineals que pateixen una compressió intensa i duradora per a la qual no estan dissenyades anatòmicament”.

“El selló de bicicleta clàssic té una estructura unitària, format per un cos rígid en sentit anterior-posterior que fa que, permanentment, els teixits de la zona perineal, blans i no preparats per a suportar aquestes forces, es vegen comprimits, independentment de la posició que adopte l'usuari. Per aquesta raó, al poc temps d'iniciar l'exercici, els nervis i les artèries aconsegueixen valors elevats de compressió, la qual cosa provoca problemes associats a la falta d'irrigació sanguínia, per exemple, entumiment i afeccions dels òrgans genitals, tant en homes com en dones i a llarg termini, poden apareixen patologies importants que necessiten tractament mèdic”, hi afig Alfonso Panchón.

Fins avui, només s'han trobat dues solucions per a resoldre aquest problema, o bé alçar-se sobre els pedals, en un pedaleig típic, visible tant en les carreres professionals com en els gimnasos, o baixar-se de la bicicleta i posar-se dempeus, abandonant d'aquesta manera l'exercici iniciat.

En aquest sentit, explica Alfonso Panchón “amb aquest nou disseny, no és l'usuari el que ha de separar-se, alçant-se del selló, sinó que és el selló el que se separa girant o desplaçant-se cap a baix de la zona perineal de l'usuari. S'anul·la així radicalment la pressió sobre aquesta zona, millorant de forma immediata la irrigació sanguínia de les zones afectades, amb la consegüent recuperació funcional dels teixits referits.

Un altre dels avantatges és que l’usuari no perd la capacitat de control de l'equilibri en la conducció, independentment de les condicions d'ús, carrera professional, passeig, gimnàs, muntanya, etc., i li permet realitzar moviments laterals nous en la part anterior mòbil així com recuperar a voluntat i immediatament el selló complet i tradicional amb un lleuger moviment invers a l'inicial.

Així mateix, aquest model de selló es pot alliberar més de deu centímetres, espai lliure entre el selló i el manillar, que poden ser aprofitats amb avantatge competitiu en els descensos, ja que admet mantenir una postura aerodinàmica en pendents molt pronunciats.

L'equip de recerca disposa d'un prototip que permet comprovar les bondats medicosanitàries i aerodinàmiques d'aquest nou concepte de selló. Actualment, no existeix res similar en el mercat, per la qual cosa es tracta d'una tecnologia amb grans possibilitats de comercialització internacional.

Comenta aquesta notícia en Facebooko en Twitter

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464