Saltar apartados

La Universitat d'Alacant troba la primera evidència d'una nova fase en les estrelles de neutrons

 

Representació artística d'una estrella de neutrons. La capa de "pasta nuclear" estaria situada en l'escorça més interna, prop del nucli

Alacant, 10 de juny de 2013

La “pasta nuclear”, descrita així per la similitud amb la italiana, limita el període de rotació dels púlsars, i la Universitat d'Alacant ha detectat la primera evidència de l'existència d’una nova fase de la matèria en l'escorça interna dels estels de neutrons.

Un estudi liderat per la Universitat d'Alacant i en el qual ha participat el Consell Superior de d’Investigacions Científiques (CSIC) ha detectat la que podria ser la primera evidència observacional de l'existència d'una nova fase exòtica de la matèria en l'escorça interna de les estrelles de neutrons (púlsars).

En l'últim número de Nature Physics apareixen els resultats de la recerca d'un projecte que aborda una de les incògnites en el camp dels púlsars de rajos X, l'existència d'un límit superior de 12 segons en els períodes de rotació de les estrelles de neutrons aïllades. Aquest límit és en realitat a causa de l'existència de noves fases exòtiques de la matèria. Els púlsars són estrelles de neutrons (estrelles ultracompactes i fortament magnetitzades) en rotació, que emeten radiació electromagnètica amb sorprenent precisió en la periodicitat.

 

LASANYA O ESPAGUETI

Segons comenta José A. Pons, professor del grup d'Astrofísica Relativista de la Universitat d'Alacant i director del Departament de Física Aplicada d’aquesta que ha liderat el treball: “aquesta pot ser la primera evidència observacional de l'existència de la fase de “pasta nuclear” a l'interior d'estrelles de neutrons, la qual cosa pot permetre que futures missions d'observatoris de rajos X puguen usar-se per a delimitar aspectes de com funciona la interacció nuclear que encara no estan del tot clars”.

La pasta nuclear, anomenada així per similitud amb la pasta italiana, succeeix quan la combinació de la força nuclear i electromagnètica, a densitats properes a la dels nuclis atòmics, afavoreix l'ordenament dels nucleons (protons i neutrons) en formes geomètriques no esfèriques, com a làmines o filaments (lasanya o espagueti).

Daniele Viganò, estudiant de doctorat de la Universitat d'Alacant, assenyala que “els púlsars naixen girant molt ràpidament, a més de 100 vegades per segon. No obstant això els seus intensos camps magnètics els frenen al llarg de la seua vida, amb la qual cosa el període de rotació augmenta. Mentrestant, l'escorça interna corroeix el camp magnètic de l'estrella i quan aquesta es fa feble ja no és capaç de frenar més la rotació de l'estrella: el púlsar està al dente, amb un període de 10-12 segons aproximadament”.

Històricament, es coneixia que els radiopúlsars (aquells que detectem en ones de ràdio) tenien un límit superior observat al seu període de rotació sense explicació teòrica. Normalment s'atribueix aquest límit a un simple efecte observacional: els que giren més lentament són menys lluminosos en ràdio i no es poden observar.  “Les missions espacials de l'última dècada han detectat un creixent nombre de púlsars de rajos X aïllats, i hem vist amb sorpresa que tampoc cap no presenta un període de rotació superior a 12 segons, però no existia cap explicació teòrica per a aquest fenomen”, explica la investigadora del CSIC Nanda Reva, de l'Institut de Ciències de l'Espai (Barcelona).

Aquest article científic ha sigut publicat sota la referència: "José A. Pons, Daniele Viganò, Nanda Reva. A highly resistive layer within the crust of X-ray pulsars limits their spin periods: Nature Physics. DOI: 10.1038/NPHYS2640”.

 

Comenta esta noticia en Facebook o en Twitter

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464