Saltar apartados

"Modernes d'època" presenta en la UA l'assumpció de papers inusuals en la dona alacantina dels segles XVI al XVIII

Enviudar prompte per a tenir poder i posició social o ingressar en un convent com a forma de ser lliure eren les alternatives per a les dones

 

Alacant, 14 de juny de 2013

Les viudes tenen poder en el segle XVIII. Moltes dones acceptaven la viudetat com un mal menor i, des d'aquest estat que els conferia llibertat, aconseguien major poder social en l'Alacant del segle XVIII. En una època en què estava mal vist ser fadrines, la majoria de les dones es casaven per la posició social. Així, per a aconseguir ser lliures, les dones només tenien dues opcions: el convent o casar-se amb un home major. Aquesta és una de les conclusions que es desprèn de l'estudi de la doctora María Teresa Agüero Díez, que va elaborar la tesi doctoral El municipi alacantí durant el regnat de Carles III sobre els registres de dones que consten en l'Ajuntament d'Alacant durant el regnat de Carles III (1759-1788). Agüero parlarà sobre els rols que exercien fadrines, casades i viudes. Aquestes viudes tenen poder, ja que s'han quedat amb patrimoni i, sobretot, amb una casa, que és el nucli social que donava identitat als individus.

L'anterior és una de les recerques que es va a presentar en el Seminari "Modernes d'època. Dones que van viure l'Alacant de la Modernitat (ss. XVI- XVIII)", que se celebrarà el dilluns 17 de juny de 2013 en la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant i que abordarà la forma de sentir i pensar l'espiritualitat de la dona en l'època moderna, des del segle XVI al XVIII, l'exteriorització de la religiositat i, altres aspectes de caràcter civil que implicaven a les dones. Hi participen tant professors i investigadors de diverses universitats espanyoles com de la UA i doctorands, ja que l'ambició és promoure la participació dels futurs investigadors; hi col·laboren, així mateix, l'Ajuntament d'Alacant, l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, el Ministeri d'Economia i Competitivitat, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i el Centre d'Estudis sobre la Dona de la UA.

En aquest mateix segle XVIII, en què Alacant està poblat d'empresaris portuaris francesos dedicats a importació i exportació, eren les dones qui es quedaven, en els viatges, al càrrec dels negocis; dos segles abans, en 1606, un grup de dones es tanquen de forma voluntària i funden el convent de les Monges de la Sang i constitueixen el primer cos de voluntariat existent; en 1672 arriba la segona fundació religiosa que es crea en la ciutat, la Fundació de les Caputxines d'Alacant, encapçalades per sor Úrsula Micaela Morata; la figura de la beata de Guardamar del Segura Beatriz Ana Ruiz, primer cas que coneixem que guanya un plet contra el maltractament, porta a la trobada el fenomen visionari en l'època; les dides o comares, que van ser les primeres funcionàries de l'Ajuntament d'Alacant i que cuidaven els xiquets expòsits. Tots els anteriors són alguns dels temes que s’exposaran en el Seminari, que naix del Projecte de Recerca Promoció i formació de la dona en els àmbits espirituals de la modernitat (segles XVI-XVIII), HAR2011-26338, que depèn del Ministeri d'Economia i Competitivitat, i que té com a directora científica del Seminari Inmaculada Fernández Arrillaga, professora de l'Àrea d'Història Moderna de la UA, i dirigeix, des de la Universitat de Valladolid, el doctor Javier Burrieza Sánchez.

Antonio Ardid, regidor d'Educació i Acció Social de l'Ajuntament d'Alacant; José Luis Ferris, director de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; Cayetano Mas, director del Departament d'Història Medieval, Història Moderna i Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la UA; el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Jorge Olcina, i Inmaculada Fernández Arrillaga, participen en l'acte de presentació del seminari, previst per a les 9 h.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464