Saltar apartados

Investigadors de la UA dissenyen un catalitzador que neutralitza gasos responsables del canvi climàtic

La tecnologia converteix en innocus gasos que augmenten l'efecte hivernacle procedents de la indústria, les plantes de combustió o de les emissions de vehicles

Alacant, 6 de juny de 2013

Investigadors de la Universitat d'Alacant han desenvolupat i patentat un nou catalitzador capaç de descompondre òxid nitrós, compost gasós perjudicial per al medi ambient relacionat amb la destrucció de la capa d'ozó i amb l'escalfament global del planeta, en gasos innocus.

Aquesta nova tecnologia, desenvolupada pel grup de recerca de Materials Carbonosos i Medi Ambient permet, mitjançant un sistema catalític actiu, eficient i estable en el temps, eliminar l'òxid nitrós descomponent-lo en productes no tòxics, purificant els gasos emesos per indústries relacionades amb la producció de fertilitzants, plàstics i plantes de combustió de carbó per a produir electricitat o vehicles.

L'òxid nitrós és un compost gasós perjudicial per al medi ambient que està relacionat amb la destrucció de la capa d'ozó i amb l'escalfament global del planeta. “Eliminar tot l'òxid nitrós emès a l'atmosfera com a conseqüència d'activitats humanes seria equivalent a reduir totes les emissions de gasos d'efecte hivernacle acordades en el Protocol de Kyoto”, explica Agustín Bueno López, investigador del grup Materials Carbonosos i Medi Ambient.

El mètode més prometedor entre els proposats per a l'eliminació de l'òxid nitrós consisteix a descompondre’l en oxigen i nitrogen molecular, que són els principals components de l'aire i que, per tant, no tenen efectes nocius ni sobre la salut ni sobre el medi ambient. El principal inconvenient és que es requereixen temperatures superiors a 625ºC perquè aquesta descomposició ocórrega espontàniament, i aquesta temperatura és molt més elevada que la dels corrents de gasos contaminants que el contenen.

“No obstant això, l'òxid nitrós es pot descompondre a menor temperatura emprant un catalitzador adequat, però és habitual que aquest òxid es trobe acompanyat d'altres gasos que inhibeixen els catalitzadors que hi havia disponibles fins al moment, i n’impedeix la implantació a escala real”, explica Agustín Bueno.

Amb l'objectiu de superar les limitacions, la present invenció proporciona un nou sistema catalític capaç de treballar en presència d'inhibidors com l'oxigen, altres òxids de nitrogen i vapor d'aigua, i a temperatures inferiors a 450ºC, per la qual cosa es pot utilitzar en la majoria de les fonts contaminants emissores d'aquest gas.

“La descomposició catalítica es du a terme situant el catalitzador en un reactor de llit fix pel qual passa el corrent de gas que cal purificar. La composició i temperatura d'aquest corrent de gas varia en funció de la font emissora, i això es té en compte per a posar en pràctica el catalitzador”, explica Agustín Bueno.

La tecnologia s'ha provat amb èxit en una planta real de producció d'àcid nítric i en la fuita d'un motor diésel d'última generació, i els assajos realitzats en el laboratori evidencien que pot aplicar-se a diverses plantes de producció química, processos que impliquen oxidació amb amoníac, processos de combustió de combustibles fòssils (carbó, biomassa, residus, etc.) i emissions de vehicles (motors de gasolina, motors diésel, etc.), entre altres.

Els treballs de recerca s'han dut a terme durant els últims 8 anys en la Universitat d'Alacant emprant íntegrament fons públics, i els resultats han despertat l'interès de diverses empreses relacionades amb la indústria química i amb el sector de l'automoció.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464