Saltar apartados

La càtedra de Medicina reproductiva UA-Institut Bernabeu abordarà la recerca de la infertilitat extrema

Dirigida pel catedràtic Joaquín de Juan, és la culminació de 12 anys de treball conjunt

Alacant, 5 de juny del 2013.

L'Institut Bernabeu i la Fundació Rafael Bernabéu i la Universitat d'Alacant han presentat aquest matí la càtedra de Medicina Reproductiva, que dirigirà el catedràtic en biologia cel·lular, Joaquín de Juan, del Departament de Biotecnologia de la universitat alacantina. L'acte, celebrat en l'auditori de la Fundació Rafael Bernabeu, ha comptat amb la participació del rector de la UA, Manuel Palomar; el director de l'IB, Rafael Bernabeu; el director de la càtedra, Joaquín de Juan, i el director de la Unitat Operacional de Biologia de la Reproducció i professor associat de la UA, Jorge Ten. Durant la presentació, Palomar ha aprofundit en el “segell de qualitat” que suposen les càtedres universitàries, “que aproximen la realitat acadèmica i investigadora a les empreses i institucions i permeten establir un compromís amb l'excel·lència en la formació i en l'avanç científic i, per tant -ha dit-, un compromís amb el progrés social”. En el cas d'aquesta càtedra, el rector ha destacat el marxamo estratègic comú que uneix les dues institucions signatàries: “l’aposta per la internacionalització, el compromís social i la innovació com a compromís de progrés, en aquest cas també en l'àmbit de la infertilitat extrema”. Per la seua banda, Rafael Bernabeu ha assegurat que el suport del centre a la Universitat està centrat “en el desenvolupament de les potencialitats intel·lectuals, la gestió del coneixement i el rigor”. Bernabeu ha posat en relleu la col·laboració de la universitat alacantina en els últims anys i ha destacat que part dels beneficis de l'Institut es dediquen a la recerca i desenvolupament. En concret, l'Institut Bernabeu va destinar més d'1 milió d'euros a R+D+I en el 2012. En aquest sentit, Bernabeu ha insistit que, a més de la labor bàsica en medicina reproductiva, “la finalitat última de la càtedra és el desenvolupament de les potencialitats intel·lectuals”.

La càtedra de Medicina Reproductiva, el conveni de creació de la qual es va signar el passat 29 d'abril, se centrarà en tres pilars bàsics: la formació, la recerca i l'aspecte social. 

Entre els objectius “està la cerca de tractaments per a donar solució a pacients amb infertilitat extrema”, ha dit el doctor Ten, que ha insistit que una part dels estudis “estaran encaminats a l'increment de les taxes d'èxit en les teràpies de reproducció assistida, tant en la mare com en el pare”. Jorge Ten ha posat l'accent en “l’equip cohesionat” que treballarà en una càtedra “activa, dinàmica i compromesa”. “Amb la càtedra, estem generant expectatives i evitant problemes de salut futurs molt importants per a persones que pateixen molt en la seua vida diària en la societat actual”, hi ha afegit Ten. 

Per la seua banda, Joaquín de Juan ha anunciat que la primera de les accions emmarcades en la càtedra serà la celebració, el pròxim mes de setembre, del Workshop on stem cells,  curs que reunirà a Alacant els líders de les principals línies de recerca en cèl·lules mare. Segons de Juan, “la càtedra s'encarregarà de gestionar el coneixement i estarà centrada en recerca i en divulgació, cosa que transcendeix al concepte clínic i que contribueix a crear nous recursos i noves fonts per a generar coneixement, formació i transferència de resultats”.

La càtedra de Medicina Reproductiva és fruit d'una col·laboració iniciada fa 12 anys entre l'Institut Bernabeu i la Universitat d'Alacant a través dels departaments de Biotecnologia, Agroquímica i Biologia Molecular. De fet, des de 2008, la universitat alacantina compta amb professors associats procedents de l'Institut Bernabeu que han ajudat en les diferents recerques realitzades així com “amb una fluïda participació d'alumnat en les activitats de l'Institut”, com ha indicat de Juan. La posada en marxa de la càtedra hi facilitarà, d'altra banda, la incorporació del màster de Medicina de Reproducció, que duen a terme les dues institucions i que segons ha indicat Rafael Bernabeu, “s’ha convertit en referent internacional”, ja que abans d'acabar la primera edició, “ja hem rebut sol·licituds d'estudiants de diferents països per al pròxim curs”.

Amb la posada en marxa de la càtedra, l'Institut Bernabeu continua amb la seua labor de mecenatge i suport a la recerca vinculada a la reproducció assistida a través de l'obra social de la Fundació Rafael Bernabeu.

Reproducir v%uFFFDdeo
Declaracions Rector sobre catedra med. reproductiva

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464