Saltar apartados

Ríos Carratalá analitza en el seu últim assaig la trajectòria professional de l'actor Pepe Rubianes

L'assaig forma part del Projecte de Recerca “La comèdia de postguerra a Espanya”, subvencionat pel Ministeri de Ciència i Innovació

Alacant, 5 de juny de 2013

"El que més m'agrada és treballar a soles a l'escenari i tenir-me a mi mateix com a director". Aquestes paraules de l'actor i autor Pepe Rubianes, publicades en El Periódico el 25 de gener de 1993, resumeixen la clau del seu èxit, que sumava comunicació amb el públic i independència en l'escenari. Testimoniatge d'aquest parer deixa el catedràtic de la Universitat d'Alacant Juan Antonio Ríos Carratalá en el seu últim assaig Espíritu de mambo: Pepe Rubianes. En el volum, publicat recentment, analitza la trajectòria professional de l'actor. Es tracta d'un assaig en el qual estudia la singularitat d'un actor i creador que va conjugar el sentit crític, la passió d'explicar i el compromís cívic entre rialles que mereixen l'homenatge del record i l'anàlisi de les seues circumstàncies. 

Ríos Carratalá identifica “l’esperit” de mambo del seu títol amb l'alegria, la felicitat i el vitalisme, característiques implícites en qualsevol evocació de Pepe Rubianes. El catedràtic de Filologia Espanyola és especialista en temes tan diversos com l'humor, les lletres del segle XVIII, el cinema i el teatre espanyols del XX i les relacions entre el cinema i la literatura.

Rubianes és un actor, però també és un autor, ja que darrere de l'actor amb tan notable capacitat de comunicació està la personalitat d'un creador. Tal com relatava Pepe Rubianes, la seua primera influència va ser la del seu propi pare, marí mercant, que narrava les aventures viscudes a Buenos Aires, el Japó, Austràlia, Cuba o Nova York.

Va començar la seua trajectòria professional en la Facultat de Filosofia i Lletres de Barcelona, on, entre 1966 i 1971, va realitzar estudis de filosofia pura amb professors com Emilio Lledó o, en una optativa, José Manuel Blecua, qui li va animar en el seu interès per Federico García Lorca, una passió que, amb el temps, fructificaria en el seu espectacle Lorca entre todos.

L'assaig forma part del Projecte de Recerca “La comèdia de postguerra a Espanya”, subvencionat pel Ministeri de Ciència i Innovació, dins del Pla de R+D (HUM 2007-61754 i FFI2010-16419). Espíritu de mambo: Pepe Rubianes ha sigut publicat recentment per l’Editorial Academia del Hispanismo.

Més informació

Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes - Autor Rubianes

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464