Saltar apartados

La Seu d'Oriola abordarà les conseqüències i noves repoblacions després del procés d'expulsió dels moriscos

Del 22 al 26 de juliol dins del programa de Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant Rafael Altamira

 

Alacant, 20 de juny de 2013

Un dels esdeveniments que van marcar la història i característiques demogràfiques de la província d'Alacant, va ser l'expulsió dels moriscos del territori espanyol que va començar en el 1609. Un procés forçós que va aconseguir tirar la meitat dels habitants dels territoris de l'antic regne de València repoblat després amb cristians d'altres províncies com la Manxa o Mallorca. Amb l'objectiu de conèixer les conseqüències d'aquest procés, així com altres modalitats d'ocupació del sòl que van tenir lloc en el territori valencià amb especial incidència al llarg de l'edat moderna, els Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant Rafael Altamira acullen Repoblacions i noves poblacions en la valència moderna.

Un curs que se celebrarà del 22 al 26 de juliol en la Seu Universitària d'Oriola per a atendre, d'una banda, les característiques del procés repoblador desenvolupat en els senyorius que van haver d'abandonar els moriscos. I d’una altra, però en estreta connexió amb l'anterior, aborda les fórmules emprades per a crear noves entitats demogràfiques en zones tradicionalment exemptes de població estable.

Al llarg d'aquests dies, especialistes en la matèria desgranaran l'evolució de com zones despoblades adquireixen noves poblacions de diferents hàbits geogràfics per a recuperar les zones de cultiu treballades, fins al procés d'expulsió, pels moriscos, així com la vida quotidiana dels nous repobladors: professions, oficis i religiositat.

A més, s'estudiaran la creació de noves poblacions del terme d'Alacant en l'edat moderna de Vilafranquesa al Campello, el procés repoblador de llocs com Xàtiva, Elx, Crevillent, Asp i el baix Segura, les cartes de poblament de la muntanya i la Marina alacantina, els colons, les conseqüències de l'expulsió dels moriscos en el ducat dels Borja, i les lluites agràries de classe en la repoblació postmorisca de les valls del Vinalopó.

Un ampli programa que ofereix una panoràmica completa d'un procés històric que va abastar el segle XVII i part del XVIII, i que s’adreça a tots els apassionats per la història, així com a estudiants, professors i investigadors d'aquesta àrea de coneixement.

 

Més informació i matrícula

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464