Saltar apartados

La UA presenta el descobriment de la muralla de la Colònia i les últimes excavacions de l'Alcudia

De l'11 al 12 de juliol dins de la programació de Cursos d'Estiu Universitat d'Alacant Rafael Altamira

 

Alacant, 19 de juny de 2013

Les últimes excavacions de l’Alcúdia, el descobriment de la muralla contemporània de la fundació de la Colònia, la transformació d'un edifici monumental romà en un lloc d'hàbitat, i la primera presència d'època islàmica documentada estratigràficament en el jaciment, són algunes de les novetats que es tractaran els dies 11 i 12 de juny en el curs d'estiu de la Universitat d'Alacant Rafael Altamira, La colònia Iulia Illici Augusta i el seu entorn.

Un curs que presentarà el panorama actualitzat, tant per la Fundació Universitària de Recerca Arqueològica l’Alcúdia com de les empreses d'arqueologia que han treballat en el terreny, del que es coneix de l'arqueologia de la colònia Iulia Illici Augusta i del jaciment de l’Alcúdia. Una descripció de les últimes troballes de la zona així com informació nova en la majoritàriament inèdita.

Diferenciat en tres blocs i coordinat per Lorenzo Abat, catedràtic del Departament d'Arqueologia de la Universitat d'Alacant, es realitzarà una presentació del context històric i arqueològic de la colònia Iulia Illici Augusta, incloent-hi temes com la via Augusta, les comunicacions marítimes, la distribució del territori en època romana o l'estudi d'alguns dels edificis i conjunts monumentals més destacats.

En un segon bloc, es trauran a la llum les novetats més importants de l'arqueologia d'Illici, en concret, la muralla del front occidental i l'excavació d'unes antigues termes romanes transformades en habitatges i espais oberts en època tardana.

Finalment, a través d'un taller, es comptarà amb la presència de les empreses d'arqueologia que han treballat en l'entorn de l’Alcúdia en els últims anys, amb importants descobriments, sobretot d'instal·lacions residencials, rurals i necròpolis.

Entre els ponents del Curs d'Estiu La colònia Iulia Illici Augusta i el seu entorn, destaca la presència de l'equip de recerca de la Fundació Universitària de Recerca Arqueològica de l’Alcúdia, així com de José Miguel Noguera, catedràtic d'Arqueologia de la Universitat de Múrcia i director del projecte del Molinete de Cartagena (Premi Nacional de Restauració i Conservació de Béns Culturals del Ministeri de Cultura 2012). Així mateix, es comptarà amb Manuel Olcina Doménech, director tècnic del Marq d'Alacant i un dels millors coneixedors de l'arqueologia romana alacantina; amb Ferran Arasa Gil, professor titular d'Arqueologia de la Universitat de València i especialista en vies i epigrafia romanes; i amb Juan M. Abascal Palazón, catedràtic d'Història Antiga de la UA, reconegut especialista en història i epigrafia romanes, i editor del Corpus Inscriptionum Latinarum en col·laboració amb l'Institut Arqueològic Alemany de Berlín.

Aquest curs, de 20 hores i convalidable per 2 crèdits, està adreçat a totes les persones interessades en la cultura alacantina, a estudiants d'història, ja siguen de batxillerat o d'universitat, així com a professors d'Història, sobretot d'ensenyament secundari i professionals relacionats amb la cultura i el patrimoni.

Paral·lelament al curs, l’Alcúdia acollirà el I Festival de Teatre Clàssic a càrrec de l’Aula de Teatre de la UA amb la representació de Lisístrata el 12 de juliol. Una comèdia d'Aristòfanes que parla d'una Atenes immersa en la guerra del Peloponès, d'una vaga de sexe i de la possibilitat de la pau en una trama que, malgrat haver sigut escrita l'any 411 aC, encara avui està de plena vigència. Per finalitzar, el 19 de juliol serà el torn d’El anzuelo de Fenisa, una obra amb un text divertit, modern i carregat de continguts morals i ètics que aborda temes tan importants com la independència de la dona o el dret a un treball digne.

A més, també està previst fer una ruta pel jaciment i per la centuriació romana (entorn rural de l’Alcúdia), dins de les activitats de l’Aula de la Ciència. Per recuperar forces després de les rutes i abans de començar les representacions, hi haurà diverses taules amb productes de la centuriació romana elaborats a l’estil romà i convenientment explicats, com per exemple aperitius i delícies romanes, coques, cerveses artesanes, fruites, vins, degustacions de pans antics i oli, dolços romans, etc.

 

Informació i matrícula

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464