Saltar apartados

Una investigadora de la UA defensa la Música com a generadora de riquesa

La cultura musical és un bé patrimonial i una font de desenvolupament econòmic i local

 

Alacant, 20 de juny de 2013

A poques hores perquè se celebre el Dia de la Música, el 21 de juny, la ciutat d'Alacant comença a j l'ambient foguerer amb un dels recursos per excel·lència que caracteritzen aquesta terra i, per tant, el paisatge cultural de la Comunitat Valenciana: la Música.

La comunicació “La música com a element de participació ciutadana i desenvolupament local” presentada en el IX Col·loqui Nacional de Desenvolupament Local. GTDL-AGE celebrat fa uns quants dies en la Universitat d'Alacant incideix en la importància de la cultura valenciana musical, representada en la seua principal formació que són les bandes de música. Aquestes conformen un patrimoni cultural caracteritzat per un fort arrelament amb el territori, creador d'identitat cultural local i dotades d'un extraordinari moviment professional i amateur representat pels músics.

La investigadora i autora de l'article de la UA, Loretta González de Bustos, és partidària de dotar a la idea de cultura musical d'una major importància socioeconòmica, per a la qual cosa veu necessària la reflexió, així com de l'estratègia de posada en valor del patrimoni musical per mitjà d'una sèrie de canvis que conduïsquen a la sostenibilitat i manteniment en el temps. La cultura musical, que és considerada un bé patrimonial i una font de desenvolupament local, assenyala, incideix en processos de desenvolupament econòmic i de desenvolupament local a causa de la importància de les manifestacions, com són els concerts, festivals, escoles de música, etc. De fet, està en tràmit per a declarar-la Bé d'Interès Cultural pel Consell Valencià.

Els concerts i la formació musical rebuda pels músics i impartida en les societats musicals són, segons el parer de l'autora, els resultats més visibles d'aquesta indústria cultural. El patrimoni musical valencià és una important indústria cultural, ja que la creació, producció, distribució i consum de cultura genera riquesa. En aquest sentit, la investigadora ha destil·lat les dades: 534 societats musicals per tot el territori de la Comunitat Valenciana, 200.000 socis i 2.575 ocupacions. Es tracta, doncs, d'un patrimoni actiu, un recurs tangible i un fort agent dinamitzador sociocultural.

“La música com a element de participació ciutadana i desenvolupament local” és el títol d'aquesta recerca, la qual ha dirigit el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat d'Alacant, Gabino Ponce Herrero, dins del marc dels estudis del Màster de Desenvolupament Local i Innovació Territorial de la UA.

 

Més informació

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464