Saltar apartados

Cinc projectes de la Universitat d'Alacant, en el Banc de Patents de la Generalitat Valenciana

Manuel Palomar ha participat en el I Fòrum de Transferència Tecnològica, amb el qual es posa en marxa la iniciativa

 

Dos moments de la intervenció de Manuel Palomar en el I Fòrum de Transferència de Tecnologia de la Comunitat Valenciana

 

 

Alacant, 26 de juny de 2013

La Universitat d'Alacant, a través del Vicerectorat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, ha participat aquest matí en la posada en marxa del Banc de Patents de la Generalitat Valenciana amb la inauguració del I Fòrum de Transferència de Tecnologia de la Comunitat Valenciana. Presidit pel conseller d'Indústria, Turisme i Ocupació, Máximo Buch Torralva, ha comptat, entre altres personalitats, amb la intervenció del rector de la UA i president de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes, Manuel Palomar.

Després del fòrum ha tingut lloc la presentació d'una sèrie de patents seleccionades de les diferents universitats públiques valencianes. Per part de la Universitat d'Alacant s'han presentat cinc recerques procedents de diferents camps del coneixement. Es tracta del descobriment d'una nova família de molècules que combaten bacteris, virus i càncer; de la creació d'un nou material amb alta conductivitat tèrmica per a electrònica i afins; d'un ús nou de bioestimulants, que augmenta la producció del Resveratrol, un antioxidant; d'un parany catalític que aconsegueix eliminar emissions contaminants en motors de combustió i d'un nou procediment per a eliminar de tinta impresa en films de plàstic.

 

Descripció dels invents

La primera de les patents consisteix en una nova família de molècules per a combatre bacteris, virus i càncer. S'ha desenvolupat un procediment per a sintetitzar compostos homòlegs de nucleòsids (denominats azanucleòsids) que es caracteritzen per ser potencials agents antibacterians, antivírics, antifúngics i anticancerígens. Minimitzen la resistència dels patògens als actuals tractaments i han proporcionat excel·lents resultats en els estudis preliminars en laboratori.

La segona d'aquestes ha sigut la creació de nous materials amb alta conductivitat tèrmica per a electrònica i afins. La Universitat d'Alacant ha desenvolupat un procés per a la fabricació d'un material innovador caracteritzat per una alta conductivitat tèrmica, òptims coeficients tèrmics d'expansió i un baix cost de producció. És molt adequat per a usar-lo com a disipadors de calor en dispositius microelectrònics, optoelectrònics i generadors de potència.

La tercera és un nou ús de bioestimulants per a augmentar la producció de Resveratrol. S'ha desenvolupat un mètode biotecnològic molt senzill que permet obtenir i acumular grans quantitats del potent antioxidant Resveratrol. Per a això, s'han optimitzat les condicions de cultiu en bioreactors, i es poden obtenir més de 4 grams de Resveratrol per litre de cultiu, fàcilment extraïble i purificable.

La quarta de les patents triades és un parany catalític per a eliminar emissions contaminants en motors de combustió. S'ha desenvolupat un nou catalitzador per a reduir emissions d'hidrocarburs en motors de combustió interna. El catalitzador no utilitza metalls nobles i és molt efectiu durant l'arrencada en fred, on els catalitzadors existents no realitzen la seua funció.

Finalment, un nou procediment per a eliminar tinta impresa en films de plàstic. Els investigadors han desenvolupat un nou procés ecològic per a l'eliminació de la tinta impresa de films de plàstic utilitzats en envasos flexibles. Com a resultat s'obté un producte sense tinta i d'alta qualitat apte per al reciclatge en múltiples aplicacions. La tecnologia ha sigut provada amb èxit en diferents materials plàstics i és viable tant per a tintes de base aquosa com  dissolvent.

 

Més informació

 

Comenta esta noticia en Facebook o en Twitter

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464