Saltar apartados

La UA s'avança en la implantació de l'Esquema Nacional de Seguretat

S'aplicaran polítiques de seguretat i es crea una comissió que vetlarà pel seu compliment

 

Alacant, 28 de juny de 2013

Divendres, 28 de juny de 2013.- Polítiques severes de protecció de claus d'accés a serveis d'informació personal o gestió, contractes de deures i obligacions que garantisquen el compliment de les polítiques de seguretat a tercers o generalització de connexions web xifrades similars a les que s'usen en les entitats bancàries són algunes de les mesures que durà a terme la Universitat d'Alacant a partir del pròxim dilluns dins del pla d'implantació de l'Esquema Nacional de Seguretat al qual obliga el Reial decret de 2008. La generalització de l'administració electrònica en la majoria d'administracions públiques ha fet necessària la implantació d'una sèrie de mesures que oferisquen garanties de seguretat i qualitat a la ciutadania que usa aquests serveis. Conscients de la importància, des de l'equip de direcció de la Universitat d'Alacant s'han volgut avançar al termini fixat pel Govern al gener de 2014 que obliga a implantar un Esquema Nacional de Seguretat, ENS.

El vicerector de Tecnologies de la Informació, Francisco Maciá, ha sigut l'encarregat de detallar en el Consell de Govern celebrat aquest matí, aquestes accions que engloben les Polítiques de Seguretat de la Informació de la Universitat d'Alacant, aprovades per unanimitat. Segons Maciá, “tot i que som conscients que les mesures poden ocasionar petites molèsties a la comunitat universitària, aconseguirem les màximes garanties que podem aconseguir amb el marc actual de què disposa la UA”. Per a suavitzar aquestes molèsties, s'està treballant en alternatives d'identificació “de segon nivell -explica- mitjançant l'ús del DNI electrònic, la identificació facial mitjançant webcam o qualsevol certificat rebut des d'una administració”. El vicerector vol eradicar la desconfiança existent en alguns sectors de la ciutadania dels procediments electrònics, infinitament més fiables quant a arxiu documental i recuperació de la informació i processament de dades que els que es feien antigament en paper i de forma presencial, molt més exposats a condicions adverses, incendis, inundacions o simples extraviaments.

Per a dur a terme el pla, desenvolupar les accions, adaptar-les als canvis i vetlar perquè es complisquen, s'ha creat una Comissió de Seguretat de la Informació de la qual, a més del vicerector de Tecnologies, formen part la Secretaria General, la Gerència, el Servei d'Informàtica i els directors dels dos secretariats de l'àrea. 

 

El mapa de titulacions

Entre els punts de l'ordre del dia se n'ha establit un per a abordar el mapa de titulacions traçat entre el Consell i les universitats del sistema públic valencià. La vicerectora d'Estudis, Formació i Qualitat, Cecilia Gómez, ha informat el Consell que “es tracta d'un marc per a establir els criteris quant al desenvolupament i la implantació mapa de titulacions en les universitats del sistema públic valencià”. La vicerectora ha puntualitzat que el mapa no implica que desapareguen les titulacions de grau, “sinó el compromís d'evitar duplicitats no justificades, així com mantenir un mínim de 50 matrícules”. De l’informe es desprèn que “hi ha una adequada oferta de graus” i que es podrà autoritzar la inclusió de noves titulacions en el futur “atenent a criteris d’ocupabilitat”.

Quant als màsters, Cecilia Gómez ha informat que s'ha fixat com a objectiu per a 2015-16, que el 12% de les persones matriculades en el sistema universitari públic valencià ho estiga també en un màster oficial. Els nivells actuals, segons ha indicat la vicerectora, s’acostava al 9% com a mitjana.

 

Avaluació del Pla d'Igualtat d'Oportunitats

Amb motiu de la finalització del període de vigència del I Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes de la Universitat d'Alacant (2010-2013), la delegada del rector per a polítiques d'igualtat, María José Rodríguez Jaume ha dut a terme un informe avaluador davant el Consell de Govern. Segons Rodríguez Jaume, “el 70% de les accions han sigut realitzades, fet que implica que s'han introduït 60 accions adreçades a promoure la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en la universitat”. La delegada del rector ha explicat que si bé la implementació de plans d'igualtat en entorns universitaris va sorgir per la necessitat de complir amb la normativa nacional en matèria d'igualtat, “l’aposta clara i decidida per les polítiques d'igualtat ha aportat a la universitat, com a entorn de treball i centre de producció i transmissió de coneixement, els següents avantatges addicionals: 1. Increment de la satisfacció laboral; 2. Millores en el sistema d’organització amb el desenvolupament d'estratègies de conciliació; 3. Suma del talent i capital humà de les dones en la gestió i direcció universitària; 4. Major accés dels estudiants al mercat laboral; 5. Millora la qualitat docent; 6. Increment de la qualitat en la recerca; 7. Major projecció nacional i internacionalment a la UA 8. Major conscienciació i cultura de la igualtat; 9. Ser capdavanters en el progrés i el benestar social”.

En la reunió, la primera a què assisteix Francisco Gómez Andreu com a president del Consell Social de la Universitat d'Alacant, el Consell de Govern ha aprovat l'adhesió de la UA a la candidatura al Premi Príncep d'Astúries per a l'edició de 2014 a Bernard Vincent. L'historiador francès, que opta en la modalitat de Ciències Socials, és doctor honoris causa per aquesta universitat.

 

En la imatge, un moment de la intervenció del rector. Al costat d'ell, i president del Consell Social, Francisco Gómez Andreu. Al fons, el vicerector de Tecnologies de la Informació, Francisco Maciá, i la delegada del rector per a Polítiques d'Igualtat, María José Rodríguez Jaume.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464