Saltar apartados

La UA vigila l'expansió en la costa d'un coral argentí

 

En la imatge, Esther Rubio observa un exemplar del coral

Foto Maite Vázquez

Alacant, 15 de maig de 2013

La Universitat d'Alacant està observant l'expansió en les costes de la Comunitat Valenciana d'un coral procedent de les aigües d'Argentina. Els científics no la consideren una espècie invasora nociva en sentit estricte, perquè els efectes de l’Oculina patagonica són limitats perquè no competeixen directament amb el coral autòcton per  prosperar en ambients amb característiques diferents. Una recerca desenvolupada pel CIMAR, centre conjunt de l'Ajuntament de Santa Pola i de la UA, que s'encarrega de la direcció científica, intenta a més trobar una explicació a l'anòmala decoloració que presenta l'esquelet calcari d'aquests invertebrats.

Aquesta recerca, que pretén cartografiar la presència d'aquesta espècie en la Comunitat Valenicnana, és una tesi doctoral que està duent a terme la investigadora Esther Rubio Portillo, del departament de Ciències del Mar. "No estem observant que estiga causant un impacte per deplaçar altres espècies com per a considerar-la nociva, com a màxim altres investigadors han vist en algun lloc de Múrcia que influeix en la població de determinades algues". Aquest coral es desenvolupa en aigües més succintes que l'autòcton, la Cladocora caespitosa, que sol viure entre 5 i 10 metres de profunditat.

La tesi està dirigida per Alfonso Ramos, director científic del CIMAR, i Josefa Antón, professora de Microbiologia. A part de comprovar com s'estén la seua disseminació per la costa de la Comunitat Valenciana, també es vol saber si l’emblanquiment que presenta l’esquelet es deu al fet que perd la pigmentació vermellosa que té en condicions normals. Aquesta coloració la generen les algues amb les quals viu en simbiosi: les algues li proporcionen nutrients i li donen el color característic a l’esquelet calcari.

La recerca pretén esbrinar si l’emblanquiment es deu a la regressió d'aquestes algues per algun tipus d'infecció o és conseqüència de l'augment de temperatura de l'aigua originat per canvis climàtics. Indica Esther Rubio, que ja està ultimant el seu treball després de quatre anys de recerca, que per a això s'han col·locat sensors de temperatura en boies del port d'Alacant i a Tabarca a diferents profunditats. A més, en el laboratori del Microbiologia de la UA està duent a terme experiments en aquaris que simulen l’entorn natural amb diferents microorganismes per a comprovar-ne l’efecte sobre les algues i veure si en provoquen el debilitament.

S'ha detectat que aquest coral prospera millor en aigües tèrboles, amb residus generats per l'activitat humana, per aquest motiu en el port d'Alacant s'ha trobat la major concentració d'aquests éssers, encara que haja sigut a Tabarca on aquests investigadors n’han trobat el més gran.

Es conjectura que aquest ésser viu degué arribar des de la costa americana al Mediterrani fa temps en el buc d'algun vaixell. Es va detectar per primera vegada en els anys 70 a Alacant i en altres punts molt concrets del litoral llevantí, però actualment està estès per tota la costa mediterrània i en la d'Alacant està instal·lada ja en la reserva marina de Tabarca.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464