Saltar apartados

Investigadors de la UA dissenyen un fotobioreactor per a produir biocombustible amb algues marines

Alacant, 20 de maig de 2013

Investigadors de la Universitat d'Alacant han patentat un nou dispositiu que permet conrear de forma més eficient microalgues que poden emprar-se com a matèria primera per a generar biocombustible o obtenir altres substàncies de gran valor industrial en els sectors agroalimentari o farmacèutic.

El Grup de Recerca de Processament i Piròlisi de Polímers de la Universitat d'Alacant és l'equip que ha ideat i desenvolupat aquest dispositiu, que consisteix en un fotobioreactor, fàcilment escalable a majors produccions, que ha suscitat l'interès d'empreses tant espanyoles com estrangeres del sector de la biotecnologia.

El director del grup de recerca, Antonio Marcilla Gomis, ha explicat que la novetat d'aquest fotobioreactor en comparació d'uns altres ja existents radica en el fet que permet una gran productivitat, menors operacions de neteja i manteniment, millor aprofitament del CO2 i millor transferència de la llum al cultiu.

Durant l'última dècada, la preocupació creixent sobre l'esgotament del petroli i l'escalfament global han motivat nombroses recerques relacionades amb la producció de combustibles a partir de la biomassa.

Això és a causa que els biocombustibles poden aportar millores ambientals en la reducció de gasos d'efecte hivernacle que no s'aconseguirien amb la utilització del petroli.

Les algues poden presentar nombrosos avantatges, ja que es reprodueixen ràpidament, no necessiten sòl agrícola i ni tan sols necessiten aigua neta o dolça per a créixer, però el més important és que produeixen un oli que pot transformar-se en combustibles del tipus del biodiesel, segons Marcilla Gomis.

El disseny d'aquesta nova tecnologia pretén esmenar les dificultats o inconvenients que s'han anat presentat al llarg dels anys amb l'ús d'altres sistemes de cultius similars.

"El tema del cultiu de microalgues està tenint un auge molt important a nivell de recerca en els últims quinze anys com a energia alternativa a l'ús del petroli", ha assenyalat.

No obstant això, ha aclarit Marcilla Gomis, el cost de producció de microalgues amb finalitats energètiques "està encara lluny del que seria un procés rendible comparable amb el del petroli".

"Això no vol dir que d'aquí a uns quants anys sí que ho siga", ha opinat aquest investigador, qui ha destacat que multinacionals dels EUA i Àsia estan interessades a posicionar-se en aquest àmbit.

Per exemple, als Estats Units hi ha un projecte en marxa, de caràcter estratègic, que precisament té com a objectiu aconseguir combustible no provinent del petroli com a font energètica alternativa per al proveïment del transport civil i militar, ha revelat.

A més de biomassa per a produir biocombustibles, les microalgues es poden emprar per a aconseguir altres substàncies de gran valor industrial en diferents sectors, com l'agroalimentari, el farmacèutic o el cosmètic.

En funció de l'espècie conreada es poden obtenir antibiòtics, àcids grassos polinsaturats, enzims, proteïnes, vitamines, triglicèrids o antioxidants.

En l'actualitat no hi ha cap fotobioreactor similar en el mercat, per la qual cosa suposa "una tecnologia amb grans possibilitats de comercialització a nivell internacional".

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464