Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant desenvolupen un mètode per a reciclar plàstic imprès amb tinta

Alacant, 24 de maig de 2013

Investigadors de la Universitat d'Alacant han desenvolupat un procés mitjançant el qual s'elimina la tinta impresa dels films plàstics utilitzats en embalatges flexibles i amb el qual s’obté un producte lliure de tinta i apte per a reciclar.

Aquesta nova tecnologia desenvolupada i patentada pel grup de recerca Residus, Piròlisi i Combustió de la UA, permet separar mitjançant diferents tractaments fisicoquímics la tinta impresa i obtenir el film net, augmentant el valor afegit del producte recuperat, a més d'obtenir pigments que poden ser utilitzats en altres aplicacions.

En l'actualitat, en la majoria de processos productius en els quals s'imprimeix en film de plàstic, part del material és rebutjat per no complir amb les especificacions finals requerides o simplement per procedir dels ajustos inicials per a la posada en marxa de la maquinària. Bona part d'aquests residus plàstics impresos no són valorats pel seu alt contingut en tinta i per tant ni tan sols poden ser utilitzats per a obtenir plàstic reciclat. L'alt contingut en tinta disminueix notablement la viscositat del plàstic i açò és un problema a l'hora de reutilitzar-lo en un procés d'extrusió del material.

“Els avantatges més importants de l'eliminació de tinta són, d'una banda, l'augment del valor del plàstic tractat, ja que s’aconsegueix igualar la qualitat de les noves garbelladures a la del plàstic verge, i d'altra banda, el preu de venda del plàstic reciclat pel que fa al plàstic verge”, explica el professor investigador Andrés Fullana Font, professor del departament d'Enginyeria Química de la UA i membre del grup de recerca.

Un altre aspecte important de la tècnica és que durant el procés no s'utilitzen dissolvents orgànics per a dur a terme l'eliminació de la tinta, i preveu la reutilització en el mateix procés de la solució de neteja emprada, cosa que ho fa tot més favorable des del punt de vista econòmic i mediambiental.

“Per tant, obtenim un material reciclat de major qualitat que es pot aplicar en producte imprés ja usat per l'usuari final, o bé en materials d'impressió formats per les minves de producció” hi afig Andrés Fullana.

 

Actualment no hi ha cap mètode industrial d'eliminació de tinta impresa per a aquests residus, i en el millor dels casos aquests es reciclen sense cap tipus de tractament per a aplicacions de molt baix valor afegit.

 

La tecnologia s’ha provat amb èxit en planta pilot sobre diferents suports impresos de polietilè, polipropilè, polièster i poliamida, i s'ha mostrat eficaç tant per a tintes basades en dissolvents com amb tintes en base aquosa, així mateix, pot ser emprada en diversos sectors com el de reciclat de plàstic, impressió gràfica, envàs i embalatge.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464