Saltar apartados

Investigadors i alumnat internacional cerquen l'ADN de les ciutats contemporànies per a rellançar el seu patrimoni

AEdificatio de la UA elaborarà en el taller un pla per a recuperar els camins com a circuit cultural, formatiu i turístic que beneficie el desenvolupament econòmic de la zona

Alacant, 24 de maig de 2013

Posar en valor el patrimoni, tant immaterial com tangible, és l'objectiu dels tallers que està desenvolupant en els últims anys el grup de recerca de la Universitat d'Alacant AEdificatio. Aquests programes resulten un model de desenvolupament econòmic molt potent per a les zones d'estudi. Tant és així que l'activitat ha sigut reconeguda per Forum UNESCO-Universitat i Patrimoni (FUUP), que és un projecte de la UNESCO per a la realització d'activitats per a la protecció i salvaguarda del patrimoni cultural, a través d'una xarxa internacional d'educació superior.

El pròxim dilluns, 1 de juny de 2013, l'equip inicia el tercer taller "l'Andalus. Taller internacional de conservació del patrimoni", organitzat junt amb l'Ajuntament de Gaucín (Màlaga) i fruit del conveni marc signat amb aquesta institució al març passat. AEdificatio International Working Group, denominació del grup, està constituït per més d'una desena de professors i experts de les universitats d'Alacant i Granada, de la Università Politecnico di Milano i el Hunter College de la City University of New York. Ells seran els qui impartiran el curs, que s'ha presentat en la Universitat Politècnica de Milà aquest dimarts 21 de maig per l'arquitecta Lisa Valli i Antonio Jiménez Delgado, professor del Departament d'Edificació i Urbanisme de la UA.

Programat per a quinze alumnes, el taller reparteix el contingut entre la part en línia que abasta des del 3 de juny i fins al 7 de juliol, en la qual l'alumnat obtindrà documentació i realitzarà els treballs per a la posterior posada en comú, i la part presencial. La localitat de Gaucín, poble àrab situat en la regió muntanyenca de Ronda des d'on s'albira l'estret, el penyal i Ronda, acollirà els participants entre el 15 i el 22 de juliol de 2013.

El valor històric de les construccions i edificacions que aniran trobant els participants en “Pathways”, el taller, al llarg del seu recorregut per la xarxa de camins que parteixen de Gaucín, passen per Granada i acaben en Tetuan, unides als costums, tradicions i la literatura escrita sobre els llocs, configuren el patrimoni material i intangible. L'alumnat, de caràcter internacional i multidisciplinari, analitzarà i debatrà el paper dels “camins” com a element patrimonial en el context històric i geogràfic de les localitats de Gaucín, Granada i Tetuan, creant un grup permanent de treball de les universitats implicades per a la recerca en el patrimoni andalusí. Es tracta d'un viatge cap a la reflexió del paper de la Universitat en el patrimoni i el compromís dels estudiants interessats, procedents d'àmbits tan diversos com urbanisme, gestió del patrimoni, arquitectura, geografia, medi ambient, sociologia, antropologia, història, enginyeria, etc., per cercar estratègies de desenvolupament sostenible del territori.

El producte final d'aquest tercer taller serà el desenvolupament d'un pla per a recuperar els camins com a circuit cultural, formatiu i turístic. A més, està previst publicar un llibre amb la matèria abordada en el taller, així com establir l'estructura i dissenyar els objectius del grup internacional de treball a través del desenvolupament de projectes en l'àrea objecte de treball.

Els arquitectes Pablo Vengoechea, del Hunter College de Nova York i Antonio Jiménez Delgado, de la UA, coordinen l'International Workshop.

 

Internacionalització

El Pla Estratègic 2008-2012 de la Universitat d'Alacant, que situava la internacionalització de grups de recerca i postgraus com un dels eixos, va impulsar la creació del projecte AEdificatio, presentat pel professor Antonio Jiménez Delgado el 2008, amb participació d'un equip de catorze especialistes internacionals. La primera activitat va arribar el 2009. Es va tractar d'un seminari sobre centres històrics en el qual van participar gerents de centres històrics de ciutats espanyoles i que va comptar amb l'assistència de Pablo Vengoechea, professor de Hunter College i vicepresident de Landmark Preservation Commision of New York, i alumnat de la UA i nord-americà.

El 2011, “Learning from Al Andalus” va ser el primer dels tallers. Es caracteritzava per realitzar una ruta itinerant per les ciutats del que va ser Al Andalus, recorrent des de Madrid a Gaucín, passant per Alacant, Còrdova, Granada i Ronda. El seu fruit es materialitzava en la publicació de les reflexions sobre quina memòria queda del que va ser la ciutat d'Al Andalus en la ciutat contemporània, és a dir, si s'han preservat o no aquelles petjades. En resum, és el que Jiménez Delgado defineix com “indagar en l’ADN de la ciutat”. El segon taller va arribar el 2012 i tractava sobre l’exploració de la vall del Jenal (Ronda).

AEdificatio té com a objectiu general investigar en l'àmbit de l'edificació i transferir els resultats a les empreses, universitats, institucions públiques, centres de formació i societat en general. Les quatre línies de recerca són la gestió de l'edificació, la gestió del patrimoni construït, la formació i educació en l'edificació i la internacionalització de l'edificació. Una de les últimes intervencions ha consistit a estudiar l'edifici del capitoli de l'Havana (Cuba).

Fins al 30 de maig està obert el termini de preinscripció per al taller.

 

Video presentació del curs

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464