Saltar apartados

La UA analitza les raons i els usos de les classificacions com a instruments per a mesurar la qualitat de l'educació superior

Alacant, 21 de maig de 2013

Les classificacions universitàries constitueixen un instrument cada vegada més utilitzat per pares, mares, famílies, directors d'escoles i instituts, a més d'estudiants de grau i postgrau o doctorat de tot el món, per a cercar aquells centres que semblen oferir més qualitat, especialització o simplement informació de la seua oferta de títols. Sota aquesta premissa, la Universitat d'Alacant fara el pròxim dijous 23 de maig, a les 19 h, en la Seu Ciutat d'Alacant, una anàlisi d'aquestes classificacions i proporcionarà informació dels rànquings i de les funcions que poden cobrir davant de les expectatives dels potencials usuaris dels sistemes universitaris.

“Els diversos rànquings existents no són tots iguals, posseeixen característiques diferents i no usen els mateixos criteris a l’hora d’elaborar-los. Alguns són directament utilitzats per a fer publicitat o propaganda i no responen a criteris objectius contrastats i convenientment depurats de les parts dedicades a la mera promoció!, puntualitza el coordinador i catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques de la UA Javier Vidal. Per tot això, la UA cerca contestar a aquestes qüestions de forma senzilla i clara mitjançant el format de taula redona amb la participació de destacats especialistes, al qual seguirà un posterior debat que permetrà la participació de tots els assistents.

Així, Cecilia Gómez, vicerectora d'Estudis, Formació i Qualitat de la UA, posarà sobre la taula les característiques i utilitats dels rànquings i Gualberto Buela, catedràtic de Psicologia de la Universitat de Granada, analitzarà la situació de la recerca en les universitats espanyoles. 

D’altra banda, Francisco Michavila, director de la Càtedra UNESCO de Gestió i Política Universitària en la Universitat Politècnica de Madrid, exposarà les raons i usos dels rànquings universitaris i Martí Parellada, coordinador del Rànquing CYD, presentarà els resultats del rànquing CYD i el de l'U-Multirank de la Comissió Europea.

 

Rànquings

El Rànquing CYD constitueix un instrument d'informació adreçat a diferents usuaris per a ajudar els estudiants a decidir on estudiar, així com facilitar als responsables universitaris la presa de decisions i proporcionar informació a les empreses i altres agents socials.

La classificació internacional d'universitats denominada U-Multirank, creada per la Comissió Europea, és una nova llista “multidimensional” que supera els enfocaments tradicionals de la classificació del rendiment de les universitats, centrats en l'excel·lència de la recerca. U-Multirank valora les universitats segons una sèrie de factors distribuïts en cinc àrees: prestigi de la recerca, qualitat de l'ensenyament i l'aprenentatge, orientació internacional, assoliments en la transferència de coneixements i contribució al creixement regional.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464