Saltar apartados

%u201CEls rànquings estan ací i han vingut per quedar-se%u201D

Durant la taula redona sobre classificacions universitàries celebrada ahir en la Seu d'Alacant

Alacant, 24 de maig de 2013

Són útils els rànquings per a mesurar la qualitat de les universitats?, a aquesta i moltes altres preguntes es van donar resposta durant la taula redona sobre les classificacions, i en la qual van participar com a moderador el catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques de la UA, Javier Vidal; Cecilia Gómez, vicerectora d'Estudis, Formació i Qualitat de la UA; Gualberto Buela, catedràtic de Psicologia de la Universitat de Granada; Francisco Michavila, director de la Càtedra UNESCO de Gestió i Política Universitària en la Universitat Politècnica de Madrid, i Martí Parellada, coordinador Rànquing CYD-U-Multirank de la Comissió Europea. Durant el debat, els experts van coincidir en la idea que els rànquings més coneguts i usats a nivell internacional, com el de Pequín o Times, no ofereixen dades clares ja que comparen inadequadament institucions amb característiques de grandària, especialització i finançament diferents.

Cecilia Gómez va insistir en la idea que “el que no es mesura no es pot avaluar”, per la qual cosa els rànquings haurien de facilitar la rendició de comptes, la presa de decisions per als governs, així com un mètode d'avaluació que servisca per a millorar la qualitat de l'educació superior.

D’altra banda, Gualberto Buela va assenyalar, durant la seua anàlisi a la situació de la recerca en les universitats espanyoles, que les classificacions existents, com el ja citat Pequín, es basen en el nombre de publicacions sense tenir en compte la grandària del país, per la qual cosa els seus resultats no poden ser representatius. Una de les variables imprescindibles per al catedràtic en la seua anàlisi és parlar de productivitat i producció en matèria de recerca.

Des de la seua perspectiva com a usuari, Francisco Michavila va assenyalar que “hi ha imprecisions i falta de transparència en els processos d'elaboració i els indicadors usats”. Finalment, el coordinador del Rànquing CYD-U-Multirank de la Comissió Europea va avançar part d'aquest nou mesurador en el qual s'inclouen indicadors com prestigi de la recerca, qualitat de l'ensenyament i l'aprenentatge, orientació internacional, assoliments en la transferència de coneixements, inserció laboral i contribució al creixement regional. Una nova plataforma d'informació en el qual el mateix usuari definirà les prioritats seleccionant l'àrea de coneixement que li interessa, les universitats que desitge comparar i els indicadors esmentats.

 

Enllaç relacionat:

Els rànquings universitaris, a debat

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464