Saltar apartados

El CIMAR acull una jornada de recerca sobre el present i futur dels pinsos en l'aqüicultura

Organitzada per ACUMAR i la Universitat d'Alacant

 

 

Alacant, 31 de maig de 2013

L'Associació d'Aqüicultors de la Badia de Guardamar (ACUMAR) ha organitzat en el CIMAR, amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant i l'Ajuntament de Santa Pola, la cinquena jornada d'aqüicultura sota el lema “present i futur en la formulació de pinsos com a base de la sostenibilitat”.

Segons els organitzadors, “les matèries primeres empleades en els pinsos dedicats a l'aqüicultura són el centre d'un gran esforç de recerca, ja que d'aquests depèn un bon rendiment del cultiu, i al seu torn la sostenibilitat de l'activitat”.

Els olis i farines de peix estan sent substituïts per altres productes, com olis vegetals d'origen terrestre, microalgues, o fins i tot insectes, per a evitar la dependència de la pesca extractiva, i la nova legislació europea permet incorporar altres productes animals en els pinsos.

Tot això fa que la sostenibilitat econòmica i ambiental de l'aqüicultura depenga en gran mesura de la composició dels pinsos, i és un dels debats més importants en l'actualitat.

En l'acte inaugural, celebrat en la sala d'actes del Centre de Recerca Marina (CIMAR) en el cap de Santa Pola, han participat la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Santa Pola, Feli Bailador; el vicerector d'Infraestructures de la UA, Rafael Muñoz; la secretària general de Grup Marjal, Sofia Blasco, i el director científic del CIMAR, Alfonso Ramos.

Al llarg del matí s'han exposat diverses ponències: dietes alternatives en cultiu de peixos i la seua predicció de la influència sobre la qualitat del producte, per Gabriel Ballester, de l'Institut d'Aqüicultura de Torre de la Sal; els insectes com una alternativa sostenible en la composició de pinsos per a peixos, per Santos Rojo, del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals de la UA; formulació de pinsos en aqüicultura: efectes sobre la digestibilitat i repercussions sobre el medi ambient, per Mateo Ballester, de l'Institut Murcià de Recerca i Desenvolupament Agrari i Alimentari; i finalment, detecció d'àcids grassos vegetals en ambients costaners i influència sobre les pesqueres, per David Izquierdo, del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la UA.

La jornada ha finalitzat amb una taula redona moderada pel Dr. Míguel Jover, de la Universitat Politècnica de València i coordinador de XAVIA, i el Dr. Francisco Javier Martínez de la Universitat de Múrcia.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464