Saltar apartados

Estudiants d'Arquitectura de la UA "reconstrueixen" l'illa de Tabarca sota una visió de baix cost

El llibre "Construint Utopies" arreplega propostes d'intervenció com a piscines-spa de posidònia, un bingo o bidons de visió submarina, entre unes altres

 

 

Alacant, 31 de maig de 2013.

Construyendo Utopías. Microarquitectura para la Isla de Tabarca és un dels últims llibres publicats per la Universitat d'Alacant. Un treball que sorgeix del taller celebrat fa uns quants mesos, en el qual 30 estudiants d'Arquitectura de la UA es van submergir durant un cap de setmana a l'illa de Tabarca per a obtenir propostes d'intervenció que conjugaren sostenibilitat i microarquitectura de baix cost i efímera.

Després d'estudiar les necessitats d'aquest escenari i de la població, així com fer diferents recorreguts didàctics i sessions teòriques, els futurs arquitectes van començar a desenvolupar els projectes d'intervenció arquitectònica. El resultat, arreplegat en el llibre Construyendo Utopías, van ser mòduls de descans en el camp de fusta en desús de vaixells per a l'observació del cel nocturn, i ombra vegetal per al poblat, un dels problemes manifestat pels veïns de l'illa, mitjançant el reciclatge de velles xarxes de pesca.

Atenent a una de les principals activitats socials de la població, els estudiants també han dissenyat un bingo amb mobiliari reciclat al costat de la muralla sud, així com un càmping-hotel Bed&Field. Un hotel descentralitzat que s'integra en la naturalesa i atmosfera nocturna de Tabarca perquè qualsevol usuari puga pernoctar en un entorn natural i salvatge.

Un altre dels projectes, que té com a objectiu atraure els visitants al centre urbà, l'actual museu situat en la platja, es trasllada a la zona dels Aljubs sota un format de baix cost i de fàcil desmantellament. A més, la proposta de les piscines-spa de posidònia ofereix l'oportunitat d'aprofitar banys controlats d'aigua salada i fins i tot dolça.

Actualment, l'espai interior de la muralla nord s'utilitza com a magatzem de productes inservibles, per la qual cosa a partir del condicionament de la zona i materials reciclats, es podria utilitzar per a tallers ocupacionals.

Finalment, situats en tres punts d'interès arqueològic subaqüàtic, el projecte de bidons de visió submarina donarà a conèixer al turista no bussejador les meravelles del fons marí, fauna i flora.

Tal com apunta Daniel Sirvent, un dels autors del llibre i professor d'Arquitectura de la UA, "l'objectiu d'aquesta experiència d'intervenció ha sigut oferir una visió utòpica amb projectes probablement irreals però alhora necessaris per a avançar amb nous punts de vista i així recuperar espais que tenen molta història a explicar".

Enllaços relacionats:

Construyendo Utopías. Microarquitecturas para la Isla de Tabarca

"Perduts" a Tabarca

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464