Saltar apartados

La UA i APCA unides per la formació, la divulgació i la recerca en matèria de paràlisi cerebral

Un conveni permetrà que 15 estudiants realitzen pràctiques en el centre de Sant Joan

Alacant, 27 de maig de 2013

Amb l'objectiu d'obrir un front comú que permeta avançar en matèria de formació, recerca i divulgació en l'àmbit de la paràlisi cerebral, la Universitat d'Alacant i l'Associació de Paràlisi Cerebral d'Alacant, APCA, han signat aquest matí, en el despatx rectoral, un conveni marc de col·laboració. Una de les primeres accions que es duran a terme en el marc del conveni permetrà que una quinzena d'estudiants del grau d'Infermeria puguen realitzar les pràctiques de l'assignatura de Salut Mental, Psiquiatria i Intervenció Comunitària en el Centre Infanta Elena de Sant Joan. Segons Ángela Sanjuán, vicedegana de Coordinació Acadèmica d'Infermeria, que depèn de la Facultat de Ciències de la Salut, d'on parteix la iniciativa de la signatura, “es tracta d'aportar a l'alumnat una visió real i multidisciplinària, ja que tots els professionals del centre són referents en l'actuació amb aquest tipus de pacients”.

Les noves sinergies que s'establisquen permetran “avançar en matèria de formació i obriran noves línies de recerca al voltant de la cura d'aquest tipus de persones”, explica el president d'APCA, Vicente Torres, per a qui és important la reciprocitat que s'obté amb aquest conveni “ja que dóna una major visibilitat i normalització, a més que permet crear protocols d'actuació a partir de l'experiència dels professionals que s'enfronten amb el dia a dia d'aquests pacients”.

La paràlisi cerebral afecta de manera desigual; en alguns casos afecta la cognició, però en uns altres solament l'aparell motor. “És un món per explorar”, ha comentat la degana de Ciències de la Salut, Ana Laguna, “sobretot en el camp de la comunicació i l'intercanvi d'informació”, hi ha insistit. En aquest sentit, el rector, Manuel Palomar, ha detallat el treball que es du a terme des de diferents grups de recerca de l'Escola Politècnica Superior en el desenvolupament de projectes relacionats amb les tecnologies inclusives, una altra de les branques que es volen reforçar a través d'aquest conveni. No en va, “un dels senyals d'identitat de la nostra Universitat és el suport a estudiants amb dificultats”, ha dit el rector, que ha assenyalat que “en un any d'austeritat absoluta hem duplicat la quantia econòmica destinada a aquest fi, sobretot el relatiu a accessibilitat i discapacitat”.

Altres accions que es vol posar en marxa com més prompte millor incideixen a impartir xarrades a familiars i en l'articulació de qüestionaris sobre metodologies d'actuació, entre altres qüestions. “Estem plantant les llavors per a posar en marxa recerques conjuntes en matèria de paràlisi cerebral”, ha apuntat la directora tècnica dels centres d'adults, Vanesa Reche.

En representació de la UA, l'acte protocol·lari de la signatura del conveni ha comptat amb la presència del rector, Manuel Palomar; la degana de la Facultat de Ciències de la Salut, Ana Laguna, i la vicedegana de Coordinació Acadèmica d'Infermeria, Ángela Sanjuán. Per part d'APCA, hi han assistit el seu president, Vicente Torres; la gerent, Elisa Torres; la directora tècnica dels centres d'adults, Vanesa Reche; l'adjunta a Gerència, Carmen Jiménez i un dels responsables d'Infermeria, David Cañavate.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464