Saltar apartados

Mig centenar de professors de la UA participen en un taller de divulgació de la ciència

 

Alacant, 27 de maig de 2013

Acostar a l'opinió pública els treballs de recerca que es desenvolupen en laboratoris i biblioteques de la Universitat d'Alacant és l'objectiu del cicle Tallers per a divulgar la ciència en el segle XXI, que tindrà lloc demà dimarts en la Seu Ciutat d'Alacant.

Mig centenar de professors i investigadors de totes les àrees del coneixement de la institució acadèmica s'han sumat a aquesta activitat impulsada per la Xarxa d'Universitats Valencianes per al Foment de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID) que compta amb el suport del Vicerectorat de Recerca, Desenvolupament i Innovació de la Universitat d'Alacant

L'acte inaugural, que se celebrarà a les 9.30 h de demà, 28 de maig, estarà presidit per la vicerectora Amparo Navarro, a qui acompanyarà María Jesús Pastor, directora del Secretariat de Transferència de Coneixement de la UA i Juan Espinosa de los Monteros, conseller científic de l'Observatori Español d'Aqüicultura (Fundació OESA).

La societat sol·licita cada vegada més informació fiable sobre diversos assumptes, ja siguen riscos naturals, com la gota freda o la meteorologia; la qualitat dels aliments o les falses notícies sobre productes de consum o troballes sobre temes que concerneixen la salut. Els investigadors pertanyents a diferents departaments, instituts i grups de recerca de la nostra universitat tenen la capacitat per a donar resposta a totes aquestes inquietuds, però en ocasions necessiten un aprenentatge sobre els mètodes per a difondre i divulgar els treballs científics.

Amb programes com el dissenyat per RUVID aprenen les tècniques comunicatives pròpies de la comunicació de masses. La ciència pot divulgar-se en diversos àmbits, ja siga en l'aula, en fires, museus, mitjans de comunicació, xarxes socials o conferències magistrals. De fet, entre els ponents que hi participaran demà es troben diversos professors, com el catedràtic de Geografia de la Universitat d'Alacant, Jorge Olcina, qui explicarà què pot fer el científic en el carrer. El professor és autor d'un interessant decàleg per a la comunicació social dels riscos naturals orientat als periodistes de la província d'Alacant. 

El bioquímic José Miguel Mulet, de la Universitat Politècnica de València, i investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes del CSIC, mostrarà als seus companys com utilitzar els blogs en les xarxes socials i la divulgació en la web 2.0, mentre que el catedràtic d'Astronomia i Astrofísica de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València, Vicent Martínez, oferirà les claus d'un bon divulgador. És l'impulsor de la creació de la càtedra de divulgació de la ciència de la seua universitat. 

El taller comptarà amb una sessió pràctica de dues hores de durada per a explicar als investigadors, des del punt de vista dels periodistes, com trobar un titular i fer una notícia a partir dels treballs de camp. En aquesta taula redona, moderada per María Rosa Mirasierras, coordinadora del taller i professora de Publicitat i Relacions Públiques, participaran dos periodistes dedicats a la comunicació acadèmica i científica de la Unitat de Comunicació de la UA, Marina Limiñana i Mario Sierra, i els periodistes José Requena, d'Onda Cero Radio, i Vicente López Deltell, del diari Información d'Alacant.

Diverses institucions, com el Ministeri d'Economia i Competitivitat, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, la Xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, la Fundació OESA i Auaired.

 

PROGRAMA

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464