Saltar apartados

Mig centenar de professors de la UA va participar en un taller per a la divulgació social de la ciència

Alacant, 29 de maig de 2013

Que els investigadors necessiten trobar un titular per a sintetitzar amb vista a l'opinió pública l'esforçat i lent treball científic, és una de les principals conclusions a les quals s'ha arribat en el taller impartit en la Seu d'Alacant dins del cicle de tallers per a divulgar la Ciència en el segle XXI, en el qual han participat mig centenar d'investigadors de la Universitat d'Alacant.

L'objectiu de la iniciativa, impulsada per RUVID (Xarxa d'universitats valencianes per al foment de la recerca, el desenvolupament i la innovació) amb el suport del vicerectorat de Recerca, Desenvolupament i Innovació de la UA i la Fundació OESA, adscrita al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, és acostar a l'opinió pública els treballs de recerca que es desenvolupen en laboratoris. Aquest procés, que comporta una gran dificultat, s'intenta realitzar mitjançant tallers pràctics de comunicació de la ciència, que com va manifestar la vicerectora de Recerca, Desenvolupament i Innovació de la UA, Amparo Navarro, durant l'acte inaugural, "és una prioritat en la nostra Universitat, ja que els professors han de saber comunicar les seues recerques i troballes científiques i d'aquesta manera oferir notícies optimistes que reconcilien en aquests moments de crisi els ciutadans, que hi ha esperança d'innovació i millora per a la societat, i també que es conega que s'inverteixen els seus impostos". Navarro hi va afegir que actualment “se sap bona cosa de molt poc, ja no existeix l'home renaixentista, per la qual cosa en qualsevol organització la falta de comunicació és un problema que ha de solucionar-se amb polítiques actives de comunicació interna i externa”.

Amb programes com el dissenyat conjuntament per RUVID, OESA i la UA, divulgadors científics i professionals de la comunicació donen a conèixer les tècniques comunicatives pròpies de l'àmbit de la comunicació de masses. La ciència pot divulgar-se en diversos àmbits, ja siga en l'aula, en fires, museus, mitjans de comunicació, xarxes socials o conferències magistrals. De fet, entre els ponents hi havia diversos professors, com el catedràtic de Geografia de la Universitat d'Alacant, Jorge Olcina, qui va explicar què pot fer el científic en el carrer. El professor és autor d'un interessant decàleg per a la comunicació social dels riscos naturals orientat als periodistes de la província d'Alacant.

El bioquímic José Miguel Mulet, de la Universitat Politècnica de València, i investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes del CSIC, va ensenyar als seus companys com utilitzar els blogs en les xarxes socials i la divulgació en la web 2.0, mentre que el catedràtic d'Astronomia i Astrofísica de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València, Vicent Martínez, va oferir les claus d'un bon divulgador. És l'impulsor de la creació de la càtedra de divulgació de la ciència de la seua universitat.

El taller va comptar amb una sessió pràctica de dues hores de durada per a explicar als investigadors, des del punt de vista dels periodistes, com trobar un titular i fer una notícia a partir dels seus treballs de camp. Aquesta taula redona, moderada per María Rosa Mirasierras, professora en Publicitat i Relacions Públiques i membre de la Unitat de Comunicació de la UA, va estar composta per dos periodistes dedicats a la comunicació acadèmica i científica d'aquesta unitat, Marina Limiñana i Mario Sierra, i els periodistes José Requena, d'Onda Cero Radio, i Vicente López Deltell, del Diario Información d'Alacant.

Diverses institucions, com el Ministeri d'Economia i Competitivitat, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, la Xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, l'Observatori Español d'Aqüicultura i la xarxa Acuaired han patrocinat aquesta activitat en la Universitat d'Alacant.

 

CARRUSEL DE FOTOS

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464