Saltar apartados

Presentació de la reflexió científica sobre clima, naturalesa i desastre en l'Edat Moderna

Els preus del blat, préstecs de llavors o el consum de llenya i carbó aporten valuosa informació sobre episodis d'extremisme hidrometeorológico significatius en el passat

 

Alacant, 29 de maig de 2013

"Clima, naturalesa i desastre. Espanya i Hispanoamèrica durant l'Edat Moderna", és el volum que es presenta demà dijous 30 de maig, a les 20.00 hores, en la Llibreria 80 Mons d'Alacant. Fruit de la producció científica que la Universitat d'Alacant genera, el volum ha sigut coordinat pel catedràtic i director del Grup de recerca en Història i Clima de la Universitat d'Alacant, Armando Alberola Romá. Es tracta d'una recopilació d'estudis que formen part dels resultats del projecte de recerca "Risc i desastre natural en l'Espanya del segle XVIII. Episodis meteorològics extrems i els seus efectes a través de la documentació oficial, la religiositat popular i la reflexió científica", finançat pel Govern d'Espanya a través del MICIIN, i del MINECO. Aquests treballs responen a recerques desenvolupades pels components del Grup de recerca, a les quals s'incorporen contribucions d'experts convidats a participar en els seminaris que, sobre aquesta temàtica i cada mes de maig, se celebren de manera ininterrompuda en el campus alacantí des de fa deu anys.

Els investigadors han treballat amb documentació d'arxiu que refereix a l'acció i conseqüències provinents d'una meteorologia extrema i d'una naturalesa deslligada que van provocar el desastre, crisi de subsistències, mort i destrucció. Propostes metodològiques per a afrontar l'anàlisi que permeta conèixer com les societats d'Antic Règim i les seues precàries economies van suportar aquests problemes i de quina forma van intentar fer-los front i suavitzar els seus efectes, tractat des de diferents àmbits, com és el polític-administratiu, cientificotècnic i, per descomptat, des del de la religiositat popular. En aquest sentit, documentació com la correspondència entre particulars o els preus de les matèries primeres són valuoses fonts documentals per a extraure les dades per a les seues recerques.

El físic de l'aire i divulgador científic José Miguel Viñas, els catedràtics de la UA Jorge Olcina, Enrique Giménez i Armando Alberola, els llicenciats Francisco José Sanz de la Figuera, Cayetano Mas, María Eugenia Petit-Breuilh, Pablo Giménez Font, Eduardo Bueno Vergara i Adrián García Torres escriuen els seus resultats per a aquest volum.

En la presentació intervindran Salvador Salort, professor d'Història Econòmica de la UA, Jorge Olcina Cantos, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la UA i el coordinador de l'obra.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464