Saltar apartados

Historiadors i geògrafs es troben avui i demà en la UA per a prevenir situacions meteorològiques catastròfiques

Els poders públics han de proporcionar la màxima informació sobre el que comporta l'existència de multitud de “territoris de risc”

Alacant, 6 de maig de 2013

Què és la Petita Edat del Gel. Així s'ha anomenat el període de temps comprès entre els segles XVI al XIX, caracteritzat per una gran variabilitat climàtica i en el qual les temperatures van experimentar un descens clarament perceptible. Avui dilluns 6 de maig de 2013 i demà dimarts 7, investigadors centrats en climatologia històrica i estudi del catastrofisme a Espanya i en l'estranger posen en comú els últims avanços en la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant, en l’edifici d'Història.

L'anàlisi dels territoris de riscos existents en l'Espanya dels segles moderns i els efectes catastròfics ocasionats per episodis extrems d'índole meteorològica o natural que conduïen a les sabudes crisis, ja siga de subsistència, demogràfiques com econòmiques, és el tema central del Seminari. Fa ja deu anys, el Grup de Recerca en Història i Clima de la Universitat d'Alacant (VIGROB-187) que dirigeix el professor Armando Alberola Romá, iniciava les sessions d'aquest seminari, que s'ha convertit en referència per als grups de recerca que treballen en qüestions relacionades amb la climatologia històrica i l'estudi del catastrofisme a Espanya i en l'estranger, fonamentalment França, Regne Unit i Mèxic.

L'estudi del comportament del clima per a la millor comprensió de determinats esdeveniments històrics constitueix, en l'actualitat, una variable més que cal considerar, malgrat les reticències amb què es va observar en un primer moment. Els vaivens climàtics van contribuir, entre altres coses, al desencadenament de les crisis agrícoles durant els períodes medieval i modern, afectant seriosament les societats que els van patir, tal com demostren les cada vegada més nombroses recerques. En els nostres dies ha calat amb força en la societat la necessitat d'estar preparats per a fer front a eventuals episodis atmosfèrics o naturals de conseqüències catastròfiques.

Assumida l'existència de multitud de «territoris de risc», sembla més que raonable l'exigència als poders públics de proporcionar la màxima informació sobre el que això implica; al mateix temps que s’ha d’inquirir sobre les mesures de prevenció planificades per a poder reduir els efectes derivats de qualsevol desastre. Aquesta actitud no constitueix cap novetat, tal com demostren els cada vegada més abundants estudis que revelen el comportament extrem del clima i de la naturalesa en èpoques passades, així com els mecanismes de prevenció i protecció observats per a intentar minimitzar-ne els efectes. Conèixer la freqüència amb què aquests fenòmens s'han anat repetint en un determinat àmbit durant segles constitueix una valuosa informació per als qui tenen la responsabilitat -i l'obligació- de gestionar tant els efectes d'una catàstrofe com de dissenyar estratègies per a fer front a situacions que, en la gran majoria, tenen un llarg recorregut històric; encara que en l'actualitat les seqüeles s'hagen agreujat com a conseqüència del comportament antròpic. Recents estudis criden l'atenció sobre aquest tema, a la mateixa vegada que destaquen el paper que els historiadors i geògrafs, entre altres, han exercit des de molt de temps arrere en aquesta faceta investigadora del passat els resultats de la qual proporcionen inequívoques claus per a interpretar, i corregir, situacions que continuen patint-se avui dia.

El Seminari pretén tractar en aquesta, la desena edició, aspectes relacionats amb la fase climàtica anomenada Petita Edat del Gel. La pretensió del seminari, a part d'oferir els resultats de les recerques desenvolupades sobre aquest tema, consisteix a propiciar la reflexió dels qui comencen les recerques i, així mateix, la d'aquells que tenen la responsabilitat i obligació de protegir la seguretat i el benestar de la societat.

Els resultats del Seminari contribuiran a incrementar els ja obtinguts en el marc del projecte de R+D+I HAR2009-11928, finançat pel Govern d'Espanya a través del MICIIN, en el començament, i del MINECO, en la fase final. El Seminari es desenvolupa en la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, situat en l'edifici d'Història. Dirigeixen el Seminari els catedràtics Armando Alberola Romá i Jorge Olcina Cantos.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464