Saltar apartados

Una recerca de la UA permetrà utilitzar restes de posidònia per a crear zones verdes en abocadors clausurats

El projecte es posa en marxa gràcies a un conveni amb l'Ajuntament de Santa Pola i Urbaser

Santa Pola, 7 de maig de 2013

El projecte es posa en marxa gràcies a un conveni amb l'Ajuntament de Santa Pola i Urbaser

Santa Pola, 7 de maig de 2013.- L'Ajuntament de Santa Pola, la Universitat d'Alacant i Urbaser han signat aquest matí un conveni per a la posada en marxa del projecte de recerca “Demostració de nous usos de posidònia per a la recuperació de zones verdes en abocadors clausurats”.

En la signatura han estat presents l'alcalde de Santa Pola, Miguel Zaragoza; la vicerectora de Recerca, Desenvolupament i Innovació de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, i el director de Serveis d'Urbaser, Manuel Andrés. A l'acte han assistit també la regidora de Platges, Loreto Serrano; la tècnica municipal de Medi Ambient, Sonia Fluxá; la directora del Secretariat de Transferència de Coneixement de la UA, María Jesús Pastor, i Alfonso Ramos, director del Centre de Recerca Marina, CIMAR, a més dels investigadors Antonio Pastor, del departament d'Ecologia, i Juana Jordá, del departament d'Agroquímica i Bioquímica. Urbaser ha estat representada pel director de R+D+I, Eduardo Fernández, i el responsable de la companyia a Santa Pola, Alberto Bleda.

Miguel Zaragoza ha destacat el projecte com “un bon exemple de compromís i col·laboració entre l'empresa privada, l'administració pública i la universitat, per a afrontar un problema mediambiental i econòmic donant-li una solució rendible a tots els nivells, gràcies a l'obstinació de gent entusiasta que ha cregut en aquesta idea i l'ha recolzada”.

D’altra banda, Amparo Navarro ha declarat que “les tres institucions hem de sentir-nos molt satisfetes per l'estratègia de col·laboració publicoprivada en la recerca”, i va recordar "la intensa col·laboració que duem a terme l'Ajuntament de Santa Pola i la UA a través del CIMAR, un exemple d'estació biològica que ens anima a seguir cooperant".

Manuel Andrés, d'Urbaser, ha manifestat que “com a empresa de serveis mediambientals fa anys que investiguem com donar una solució a un problema que ve generat per la virtut de, en aquest cas, les aigües de Santa Pola, i estem convençuts que aquest projecte ens oferirà una eixida mediambiental, econòmica i plenament satisfactòria”.

 

Objectius del projecte

El projecte, dirigit pel també director del CIMAR, pretén “d’una banda, estudiar i validar nous usos i aplicacions de la posidònia oceànica recollida en les costes del litoral mediterrani”. D'aquesta manera, amb l’optimització prèvia dels processos de neteja, la separació de l'arena adherida i l’assecament, “podrà emprar-se com a substrat vegetal i terra de cobertura en abocadors d'inerts”.

D’altra banda, el projecte determinarà quines són les espècies vegetals idònies, el seu ritme de creixement i adaptabilitat a substrats potencialment salins, respectant el caràcter autòcton de la vegetació local.

Segons Alfonso Ramos, la iniciativa atorga una especial importància a la “repercusió mediambiental, ja que intenta resoldre un problema estès i detectat en els municipis turístics de la costa mediterrània, relatiu a l'acumulació de posidònia oceànica en platges del litoral i que el seu reaprofitament es troba en desús per falta de resultats positius en les línies d'innovació d’empreses en altres àmbits”.

A més, segons el projecte presentat pel CIMAR, “s’aconseguirà un potencial estalvi de materials de recobriment en abocadors d'inerts, minimitzant l'ús de terres procedents d'altres sectors, fet que contribuirà al manteniment i increment de la biodiversitat en zones on l'activitat humana ha generat un significatiu impacte ambiental, com són els abocadors de residus no perillosos”.

Amb la posada en marxa “s’afavorirà la recuperació de zones verdes, reforestant amb espècies autòctones del saladar i espècies forestals adaptades a alts índexs de salinitat, aquelles superfícies alterades per l'home”. El projecte és fruit d'una recerca que desenvolupen els científics de la Universitat d'Alacant adscrits al CIMAR, “un clar exemple de transferència de coneixement i resultats de la recerca que reverteixen directament en la societat”, com ha explicat la vicerectora.

Amb això, s'incrementarà el potencial de conservació del litoral mediterrani incorporant l'arena separada de les algues, rica en nutrients, a ecosistemes costaners.

En aquesta primera fase es procedirà al segellat i clausura de l'abocador de Santa Pola, però en fases successives es preveu estudiar la replicabilitat de les solucions validades a l'empara del projecte en altres zones de la geografia litoral mediterrània, creant sinergies en matèria de recerca amb altres països com França, Itàlia, Tunísia, etc.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464