Saltar apartados

La Universitat d'Alacant inaugura el Gabinet d'Alimentació i Nutrició, ALINUA

El nou centre es posiciona com un nou espai d'orientació i assessorament clínic, públic, investigador i docent

 

Inaug_ALINUA1B

 

 

Inaug_ALINUA2

Moment de la inauguració virtual del centre amb el rector i les dues nutricionistes que s'encarregaran de l'atenció al públic   La degana de Ciències de la Salut, Ana Laguna, explica a les personalitats assistents el funcionament del centre durant la visita a les instal·lacions

 

Alacant, 4 de març de 2013

Resulta inqüestionable que la dieta mediterrània és una font inesgotable de beneficis per a l'organisme, ja que es basa en la ingesta d'aliments naturals com fruites, verdures, llegum, cereals, oli d'oliva, peix, nous, etc., però l'actual ritme de vida fa difícil mantenir-la amb assiduïtat. Segons un recent informe realitzat des del Departament de Nutrició de la Universitat d'Alacant, la piràmide alimentària dels estudiants està absolutament invertida, és a dir, la dieta és el contrari a la dieta mediterrània i al que recomana l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS. Però a més, el 15% dels membres de la comunitat universitària alacantina té sobrepès i el 3% pateix obesitat. Amb l'objectiu de prevenir les patologies derivades d'aquesta dolenta praxi i per afavorir hàbits alimentaris més saludables, la Universitat d'Alacant ha inaugurat aquest matí un Gabinet d'Alimentació i Nutrició (ALINUA). L'acte, presidit pel rector Manuel Palomar, ha comptat amb les intervencions de la directora general de Salut Pública de la Generalitat Valenciana, Lourdes Monge; la degana de la Facultat, Ana Laguna; la coordinadora del Gabinet, Rocío Ortiz, i les dues nutricionistes responsables del centre, Ana Zaragoza i Aurora Norte.

El rector ha emmarcat la iniciativa dins d'un projecte més ampli, "de caràcter multidisciplinari i transversal: el de la Universitat Saludable", que coordina el vicerectorat de Campus i Sostenibilitat. L'objectiu, ha dit Palomar, "és traure partit als actius intrínsecs al campus en matèria de salut i excel·lència mediambiental". D'altra banda, Lourdes Monge ha lloat la iniciativa i ha apuntat "la necessitat de col·laborar per a optimitzar els recursos i maximitzar els resultats que són comuns a les dues institucions".

El Gabinet d'Alimentació i Nutrició és un espai assistencial, investigador i docent, "un nou centre de referència per a la comunitat universitària i per als estudiants de Nutrició de la UA, que podran fer-hi pràctiques tutelades", tal com ha explicat Ana Laguna, que ha insistit que "amb molt pocs recursos, el nou servei pot ser de gran interès per a la prevenció de la salut, a més de per a la projecció dels nostres alumnes".

 

Servei i transferència de coneixement

Segons Rocío Ortíz, coordinadora del centre, "els serveis en què es basa ALINUA es fonamenten en tres grans pilars: el clínic, el públic i l'investigador". En el primer d'aquests, en el mateix espai del gabinet, s'oferirà tractament nutricional a tota la comunitat universitària amb visites de sessió informativa, consulta, revisions i estudis antropomètrics.

Dins del servei públic, "l'objectiu és transferir els coneixements i resultats de les recerques que es duen a terme en la UA en matèria d'alimentació i nutrició. Per aquest motiu, el Gabinet ofereix assessorament, avaluació i col·laboració en la planificació de polítiques alimentàries i nutricionals en el marc de la promoció de la salut, així com cursos, conferències o jornades sobre educació alimentària i hàbits de consum", ha explicat Rocío Ortiz.

Finalment, en l'aspecte investigador, ALINUA treballa constantment en l'estudi i la millora dels hàbits de la població universitària a través d'estudis específics sobre consum d'aliments, alcohol, estils de vida, etc.

El rector ha sigut l'encarregat d'inaugurar virtualment ALINUA, un centre situat en la Facultat de Ciències de la Salut que compta amb dues expertes nutricionistes, Ana Zaragoza i Aurora Norte.

Les dues nutricionistes, que han sigut les encarregades de conduir l'acte i explicar el funcionament del centre, han comentat que durant la primera visita informativa i gratuïta, "els usuaris podran conèixer si els hàbits alimentaris i el pes i talla són saludables". "A més, en una posterior consulta i després d'estudiar paràmetres com la tensió, la massa corporal, l'índex de matèria grassa i magra, la glucosa i el colesterol s'estableix, si fóra necessari, una dieta i nous hàbits saludables", apunten.

D'altra banda, enfocat a esportistes, ALINUA ofereix estudis antropomètrics per a valorar l'estat físic i els règims alimentaris, requisit fonamental per a començar entrenaments físics d'alt nivell. Amb aquesta finalitat es mesuren els segments corporals i plecs de greix mitjançant aparells específics.

Els estudiants interessats a rebre tractament nutricional, podran reservar cita a través de la web d'ALINUA. El personal de la UA podrà fer-ho a través del Campus Virtual. D'altra banda, i oferint recomanacions alimentàries a tota la població, ALINUA disposa de perfil en Facebook i web pròpia .

S'hi adjunten talls de veu de la directora general de Salut Pública, Lourdes Monge, i de la degana de la Facultat de Ciencies de la Salut, Ana Laguna.

 

Reproducir v%uFFFDdeo
 
Reproducir v%uFFFDdeo
Tall de veu d'Ana Laguna   Tall de veu de Lourdes Monge

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464