Saltar apartados

Comença la I Fira de la Cultura Gitana en la Universitat d'Alacant

La Fira l’ha inaugurada aquest matí el rector de la UA, Manuel Palomar, en un acte institucional amb què s'inicia una àmplia programació de quatre dies integrada per tallers, una exposició, la celebració del Dia Internacional de la Llengua Gitana i un festival de flamenc i música gitana

Alacant, 4 de novembre de 2013

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, ha inaugurat aquest matí la I Fira de la Cultura Gitana de la UA, amb un acte institucional en el qual s'ha hissat la bandera gitana al mateix temps que un cor de 16 xiquets del col·legi Nazaret interpretava l'himne gitano Gelem Gelem. La bandera gitana onejarà en la plaça d'Europa de la UA durant els quatre dies de durada de la Fira al costat de la bandera de la Unió Europea, “com a símbol de la unió dels pobles”, tal com ha assegurat el rector Manuel Palomar en la seua intervenció. Palomar ha detallat que aquesta fira té com a objectiu acostar i donar a conèixer diversos aspectes de la cultura gitana des d'una perspectiva cultural i acadèmica, “perquè és important donar visibilitat i posicionament a la cultura gitana”. De la mateixa manera, el rector ha volgut destacar la tasca que està fent l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau de la UA (IUDESP), amb el professor Daniel La Parra al capdavant, per les recerques i treballs que està desenvolupant per al coneixement i difusió de la cultura gitana, la seua situació actual i els estereotips vigents.

El rector ha estat acompanyat en l'acte inaugural per Ramón Fernández i Nicolás Jiménez, president i consultor de la Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA) respectivament; Juan Bautista Roselló, diputat de Cultura; Antonio Ardid, regidor de Serveis Socials i Educació de l'Ajuntament d'Alacant i el vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés.

Nicolás Jiménez, consultor de FAGA, ha volgut cridar l'atenció sobre la situació que el poble gitano està vivint avui dia a Europa perquè “ara es violen els nostres drets en països europeus i també a Espanya continuem patint antigitanisme”. Jiménez ha subratllat que “els mitjans de comunicació estan contribuint a aquesta imatge estereotipada del poble gitano” i que “programes televisius com Palabra de Gitano distorsionen la realitat i no contribueixen al fi d'aquests estereotips”. Entre altres qüestions, Nicolás Jiménez ha volgut posar l'accent en la invisibilitat del poble gitano en els llibres de textos escolars on “no es fa cap referència històrica, cultural ni de cap tipus al poble gitano, malgrat formar part de la cultura espanyola des de fa més de 500 anys”.

Antonio Ardid, per la seua banda, ha volgut destacar la importància educativa i cultural d'aquesta iniciativa reafirmant el suport de l'Ajuntament d'Alacant a aquest col·lectiu, igual que el diputat de Cultura Juan Bautista Roselló, qui ha confirmat també el suport de la Diputació Provincial d'Alacant perquè, segons les seues paraules, “que bo és que sigues diferent al meu, perquè així aprendrem l'un de l'altre i, potser, podrem emprendre alguna cosa nova junts”.

Els organitzadors d'aquesta iniciativa asseguren que “l’existència d'un component gitano en la cultura espanyola i d'un component espanyol en la cultura gitana és indefugible”. Per a entendre en la seua complexitat la cultura espanyola, passada i present és necessari incorporar la perspectiva gitana, i amb aquesta finalitat s'ha dissenyat l'ampli programa d'activitats.

El dimarts 5 d'octubre tindrà lloc la celebració del Dia Internacional de la Llengua Gitana, amb un taller de romaní (idioma gitano) a càrrec de Nicolás Jiménez (de 12 a 14 h) i un segon taller de calaix flamenc a càrrec de David Macías (de 10 a 12 h), tots dos en el Racó dels Poetes (amfiteatre davant de la Torre de control).

La programació inclou en les següents jornades tallers de guitarra, estampació de samarretes, perruquería i maquillatge i el Festival de flamenc i música gitana que clausurarà la Fira el dijous 7 d'octubre amb les actuacions de Fraskito, Rocío Montoya, Flamenquitos de Nazaret, Chavorrillos del Cavanilles i Grup Chachipén, a les 18.00 h, en el Col·legi Major.

Durant els 4 dies de durada de la Fira hi haurà un estand amb informació i materials en les porxades de la Biblioteca General, de 10 a 14 h. Totes les activitats són gratuïtes. L’assistència és lliure fins a completar l’aforament.

Col·laboren amb la I Fira de la Cultura Gitana l'Associació Gitana d'Astúries (UNGA), Federació d'Associacions Gitanes de Navarra (GAZ KALÓ), Associació Kalé dor Kayikó (Bilbao), Fundació Nazaret, IES Cavanilles, Associació de Promoció Gitana Arakerando (Alacant), Associació Chachipén (el Campello), Unió Romaní i l'Institut de Cultura Gitana.

 

Exposició Sandipen, El camí romaní

Baixos de l'Aulari II. Oberta al públic durant tot el mes de novembre

Autor: Isaac Motos

L'exposició Sandipen intenta acostar la cultura gitana d'una forma rigorosa i atractiva a la ciutadania de la qual els gitanos formen part des de fa més de cinc segles. Amb aquest objectiu, l'exposició es divideix en tres blocs temàtics: història, idiosincràsia i música. Els gitanos estem ací, però no se'ns coneix bé, s'utilitzen els estereotips de sempre carregats d'odi i por. L'impuls que mou aquesta exposició és l'intent de contribuir a combatre aquesta ignorància. És un combat per a benefici de tots.

 

Festival de Música Gitana i Flamenc

Auditori del Col·legi Major, el dia 7 de novembre, a les 18.00 h

Hi participen: Fraskito, Rocío Montoya, Flamenquitos de Nazaret, Chavorrillos del Cavanilles i Grup Chachipén. L'entrada és gratuïta.

Fraskito: músic (compositor, cantant, guitarrista) que fa flamenc actual, fusionat amb diverses influències.

Rocío Montoya: cantautora que fa gospel espanyol amb algun toc de flamenc.

Flamenquitos de Nazaret i Chavorrillos del Cavanilles: grups de xiquets sorgits dels tallers de música de FAGA que interpreten un flamenc accessible: rumbes, tangos i buleries.

Chachipén: grup sorgit en l'Associació Gitana Chachipén del Campello, el repertori de la qual respecta la tradició però no tem a fer incursions en les modernes fusions.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464