Saltar apartados

La Cervantes crea un portal virtual sobre la història del comerç, les fires i les finances a Espanya

La UVa, Banc Santander, el Museu de les Fires i la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes han signat avui un conveni a Medina del Campo per a la promoció d'aquesta iniciativa

 

Valladolid, 5 de novembre de 2013

El rector de la Universitat d'Alacant (UA) i vicepresident de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, Manuel Palomar; el rector de la Universitat de Valladolid (UVa), Marcos Sacristán Represa, en representació de la Càtedra Simón Ruiz, i l'alcaldessa de Medina del Campo, Teresa López Martín, com a presidenta de la Fundació Museu de les Fires, han signat aquest matí, en el Museu de les Fires de Medina del Campo, un conveni de col·laboració entre les tres institucions.

Aquest acord permetrà posar en marxa un portal en la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes sobre la història del comerç, les fires, els mercats i les finances, coordinat per la Fundació Museu de les Fires i la Càtedra Simón Ruiz i que compta amb el suport de Banc Santander a través de la seua Divisió Global Santander Universitats.

En aquest portal s'inclouran materials documentals, bibliogràfics, iconogràfics i artístics que aportaran les dues entitats, i s'hi oferirà tot l'assessorament científic que siga necessari amb la finalitat de proporcionar un instrument adequat per a potenciar l'expansió de la cultura espanyola i hispanoamericana en el món amb la utilització i aplicació dels mitjans tecnològics més moderns.

Banc Santander, a través de Santander Universitats, donarà suport al desenvolupament d'aquesta iniciativa amb la signatura aquest mateix matí d'una addenda al conveni de col·laboració que manté amb la Universitat de Valladolid des de fa més de quinze anys. Han signat l'acord el rector de la UVa, Marcos Sacristán, i el sotsdirector general adjunt de Banc Santander i director Global de Projectes Corporatius de Santander Universitats, José Manuel Moreno.

Aquest acord preveu el finançament del projecte que avui inicien la Fundació Museu de les Fires, la Càtedra Simón Ruiz de la Universitat de Valladolid i la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

La Fundació Museu de les Fires té com a principals objectius la conservació, exposició permanent i difusió dels fons històrics, artístics, antropològics, documentals, bibliogràfics i culturals en general relacionats amb els antecedents del món de les fires, el comerç, els mercats i el naixement de la banca moderna, amb atenció expressa al patrimoni cultural de Medina del Campo, ciutat especialment vinculada al llarg de la història a l'activitat firal i mercantil. Constituïda el 5 de març de 2001, aquesta fundació gestiona diversos conjunts documentals -entre els quals cal destacar l'Arxiu Municipal de Medina del Campo-, amb els quals coordina diversos programes de recerca i divulgació. Amb tot, es pretén reflectir la importància que les activitats comercials van tenir i encara tenen per a l'economia, la cultura i l'art en la societat. El director és Antonio Sánchez del Barrio.

La Càtedra Simón Ruiz de la Universitat de Valladolid va nàixer al juny de 2012 per acord subscrit pel rector de la UVa, Marcos Sacristán Represa, i per la presidenta de la Fundació Museu de les Fires i alcaldessa de Medina del Campo, Teresa López Martín. Entre els objectius està estudiar, investigar i difondre la història del comerç, les fires i els mercats, no solament en la qualitat de reunions comercials i mercantils, sinó també en la condició de trobades de caràcter social i cultural que han perviscut de formes diverses al llarg del temps.

La Càtedra Simón Ruiz vol ser un punt de trobada d'especialistes de diverses àrees de la Història, en el qual cadascú aplicarà les seues metodologies i tècniques d'anàlisis. A més, des de la Càtedra es programen activitats de difusió del patrimoni cultural lligat a la història del comerç, les fires i els mercats, amb atenció particular a l'important conjunt històric, artístic i documental llegat per Simón Ruiz, un dels més notables homes de negocis de la segona meitat del segle XVI. El director és Hilario Casado Alonso, professor de la Universitat de Valladolid.

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantesva nàixer en 1999 per iniciativa de la Universitat d'Alacant, Banc Santander, a través de Santander Universitats, i la Fundació Botín. En l'actualitat es desenvolupa sota la tutela de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que presideix Mario Vargas Llosa, Premi Nobel de Literatura 2010. El seu objectiu és la difusió de la cultura iberoamericana; ofereix, en Internet, lliure accés a més de 160.000 registres bibliogràfics. Ha obtingut el Premi Stanford per a la Innovació en Biblioteques de Recerca.

Banc Santander dóna suport al desenvolupament de diverses iniciatives de la Universitat de Valladolid des de fa més de quinze anys a través de la seua Divisió Global Santander Universitats. Col·labora amb més de 1.040 universitats i centres de recerca de tot el món. 

 

Més informació

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464