Saltar apartados

El jaciment de l'Alcúdia acollirà el I Certamen de Teatre Grecollatí Ilici Augusta

Organitzat per la UA, l'Ajuntament d'Elx i l'Associació per al Desenvolupament del Teatre Grecollatí

 

Reproducir

 

Tall de veu d'Eduardo Martínez

Elx, 15 de novembre de 2013

L'emplaçament arqueològic de l’Alcúdia, que depén de la Fundació Universitària de Recerca Arqueològica de la Universitat d'Alacant, acollirà el pròxim mes de maig de 2014 el I Certamen de Teatre Grecollatí Ilici Augusta. Així s'ha anunciat aquest matí en una roda de premsa en la qual han intervingut el rector de la UA, Manuel Palomar; l'alcaldessa d'Elx, Mercedes Alonso; el vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés, i el director del certamen, Eduardo Martínez Fuster. L'objectiu principal de la iniciativa, com ha dit Palomar, “és potenciar i difondre l'estudi de les cultures grega i romana a través del teatre, amb la finalitat de millorar la formació cultural dels joves i introduir-los en el coneixement d'aquestes cultures que constitueixen la base del component humanístic de la nostra cultura occidental, tot açò en un enclavament d'excepció com és el jaciment arqueològic de l’Alcúdia, bressol de la Dama d'Elx”.

Organitzat per l'Associació per al desenvolupament del Teatre Grecollatí d'Elx, a partir d'un conveni signat amb la Fundació Universitària (de la qual són patrons la Universitat d'Alacant i l'Ajuntament d'Elx), el certamen compta amb la direcció artística de Seneca Teatre i compta amb el patrocini de la Diputació d'Alacant. La iniciativa s'engega amb unes característiques específicament didàctiques “ja que està destinat, especialment, als joves d'ensenyaments mitjans, encara que també hi haurà funcions obertes al públic adult”, ha explicat l'alcaldessa d'Elx.

La programació inclourà la representació d'obres clàssiques gregues i llatines, els textos de les quals s'arreplegaran en quaderns preparats a classe amb professors de secundària. Per als escolars, que segons Eduardo Fuster ja hi ha més de 1.800 reserves, l'entrada al festival inclourà la visita al jaciment, l'entrada a la representació i el quadern amb l'obra. Segons totes les expectatives, el director del certamen espera rebre entre 10.000 i 12.000 escolars i al voltant de 8.000 visitants adults.

Un de les dades més destacades és que els beneficis que s'aconseguisquen amb la venda d'entrades aniran destinats a “cercar el teatre romà d'Illici Augusta, és a dir -ha puntualitzat Fuster- a obrir les excavacions de l’Alcúdia”.

Amb aquesta iniciativa Elx entraria en els circuits de teatre clàssic com Mèrida, Sagunt o Cartagena. En aquest sentit, l'alcaldessa ha recordat l'èxit de la iniciativa posada en marxa per la UA al juliol passat, de fer representacions teatrals nocturnes en aquest emplaçament, que es van complementar amb degustacions de gastronomia típica il·licitana, cosa que, segons Mercedes Alonso, podria reprendre's amb el certamen.

 

La programació

Un dels plats forts del certamen és, segons Eduardo Fuster, la representació d'Hècuba, d'Eurípides, el dia 16 de maig. Es tracta d'una coproducció del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida i Pentación Espectáculos, protagonitzada per l'actriu Concha Velasco. A més, per a la clausura, el dia 18 de maig està prevista l'estrena de la pel·lícula Alpha.

Sòfocles, Aristòfanes, Sèneca, Èsquil, Plaute, són altres dels autors les obres dels quals cobraran vida en el jaciment il·licità entre l'11 i el 24 de maig. Abans del certamen, entre el 5 i el 9, se celebraran una sèrie de conferències de temàtica grecollatina de les quals es tindran detalls més endavant.

 

Maig de 2014

Del dilluns 5 al divendres 9 de maig

Conferències a càrrec de diferents personalitats d'Elx i Alacant.

Dimarts 13 de maig

11 h. L’Orestea d'Èsquil. Grup El Aedo, del Puerto de Santa María, Cadis.

17 h. Miles Gloriosus de Plaute. Grup El Aedo, del Puerto de Santa María, Cadis.

Dimecres 14 de maig

11 h. Agamèmnon de Sèneca, Grup Séneca Teatro, d'Alacant.

17 h. Lisístrata d'Aristòfanes. Companyia de Manuel Segarra.

Dijous 15 de maig

11 h. Èdip de Sèneca. Grup Séneca Teatro, d'Alacant.

17 h. Les granotes d'Aristòfanes. Grup Séneca Teatro, d'Alacant.

Divendres 16 de maig

11 h. Electra de Sòfocles. Grup Selene, de Madrid.

17 h. Les assembleistes d'Aristòfanes. Grup Selene, de Madrid.

22 h. Hècuba d'Eurípides, una coproducció del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida i Pentación Espectáculos.

Dissabte 17 de maig

22 h. Els bessons de Plaute, una coproducció del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida, Verbo Producciones i Oscuro Total.

Diumenge 18 de maig

20 h. Clausura del certamen. Projecció de la pel·lícula Alpha.

Diumenge 24 de maig

Lliurament de premis a les companyies que hi participen

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464