Saltar apartados

La Cervantes dedica un portal a Pedro Laín Entralgo

Metge, historiador, assagista i filòsof, va ser una figura cabdal del pensament espanyol del segle XX

Alacant, 3 d'octubre de 2013

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes ha inaugurat avui un portal dedicat a Pedro Laín Entralgo (1908-2001), peça clau en la vida intel·lectual espanyola durant bona part del segle passat.

Doctor en Medicina i llicenciat en Ciències Químiques, Laín Entralgo va ocupar la càtedra d'Història de la Medicina de la Universitat Complutense de Madrid, de la qual va ser rector, durant 35 anys. En 1954 va ingressar en la Real Academia Española, institució que va dirigir entre 1982 i 1987. Va formar part així mateix de la Real Academia Nacional de Medicina, la Real Academia de la Historia, l'Akademie der Wissenschaften (Heidelberg), l'Academia Leopoldina (Halle), l'Académie Internacionale d'Histoire des Sciences, la Hispanic Society of America, l'Academia Europea de las Ciencias, las Artes y las Letras i la Royal Society (Londres). Entre les distincions que va rebre destaquen la Gran Creu de l'Ordre d'Alfons X el Savi (1978) i el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats (1989).

 

Excel·lència intel·lectual

Per a Juan Padilla, professor de la Universitat a Distància de Madrid i director del portal, el nou espai digital de la Cervantes “té voluntat d'homenatge i vocació de servei i pretén “honrar la memòria de qui ha sigut durant molts anys incansable treballador per la dignitat cívica, l'excel·lència intel·lectual i el diàleg franc i comprensiu”.

L'obra de Laín és extensa i molt diversa quant als assumptes que tracta, des dels historicomèdics als antropològics, passant pels literaris i els històrics. En el catàleg de la Biblioteca Virtual poden consultar-se des d'ara, entre altres, Las generaciones en la Historia (1945), Mysterium doloris: hacia una teología cristiana de la enfermedad (1955), La curación por la palabra en la Antigüedad Clásica (1958), La relación médico-enfermo: Historia y teoría (1964), Sobre la amistad (1972), Descargo de conciencia (1975), Más de cien españoles (1981) o El cuerpo humano: Oriente y Grecia antigua (1987), a més dels textos teatrals Cuando se espera i El Empecinado i una àmplia selecció d'articles apareguts en Cuadernos Hispanoamericanos, Cuadernos para el Diálogo, Revista de Occidente, Boletín de la Real Academia Española i altres publicacions periòdiques.

El portal, que ha sigut possible gràcies a la generosa col·laboració de Milagro i Pedro Laín Martínez, fills de l'autor, ofereix un copiós àlbum fotogràfic i els arxius sonors de quatre conferències impartides per Laín en la Fundació Juan March.

 

Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervanteses va crear en 1999 per iniciativa de la Universitat d'Alacant, Banc Santander, a través de la Divisió Global Santander Universidades, i la Fundació Botín, i es desenvolupa en l'actualitat sota la tutela de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que presideix Mario Vargas Llosa, Premi Nobel de Literatura 2010. El seu objectiu és la difusió de les lletres iberoamericanes en el món; ofereix, a través de la Xarxa, lliure accés a més de 158.000 registres bibliogràfics. Ha obtingut el Premi Stanford per a la Innovació en Biblioteques de Recerca.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464