Saltar apartados

Brussel·les finança a Humanitats de la Universitat d'Alacant per a un Projecte Europeu sobre implantació de terceres llengües

Amb un pressupost de 400.000 euros, el Projecte Europeu L3-Task comença el pròxim 9 de desembre a Viena

 

Alacant, 18 d'octubre de 2013

L3-Task és el Projecte Europeu d'Humanitats de la Universitat d'Alacant, seleccionat per la Comissió Europea, que s’iniciarà aquest 2013 amb un pressupost de 400.000 euros nets. Sota el lema “Anglès no és suficient” l'equip de recerca de la UA, liderat per la doctora i professora de Filologia alemanya Claudia Grümpel, treballarà durant els tres pròxims anys, en una metodologia per a reforçar la implantació de terceres llengües (alemany, espanyol, xinès) en línia amb la Prioritat Europea que dicta com a llengües maternes dues llengües estrangeres per a tots els ciutadans europeus.

Conformat com a Consorci Europeu L3-TASK, el projecte està integrat per sis universitats europees, a més de la col·laboració de dues universitats associades xineses. Els socis institucionals són, junt amb la Universitat d'Alacant, la Universitat de Viena (Àustria), la Universitat de Barcelona (Espanya), la Universitat de Jena (Alemanya), la Universitat Professional de Viena (WUW, Àustria), i la UNED (Espanya).

Les escasses hores presencials i la necessitat de desenvolupar destreses comunicatives per a millorar l’ocupabilitat dels joves universitaris, així com un Marc Europeu de Referència de Llengües, que exigeix -entre altres- el desenvolupament d'una habilitat comunicativa també en terceres llengües, implica pilotar un sistema de tàndems en línia i videoconferències, amb la finalitat de complementar l'ensenyament formal amb la possibilitat d'un accés directe a la llengua tercera fora de les aules. Així va sorgir l'any 2011 i per iniciativa de la professora Claudia Grümpel, el Projecte L3-Task.

L3-TASK té com a objectius crear un concepte metodològic per a la implantació de terceres llengües i TIC, en aquest cas centrat en els idiomes alemany, espanyol, xinès; l'organització de grups de tàndems en línia; la creació d'un corpus oral per a la recerca metodològica; l'estudi i la relació entre els conceptes culturals i la identificació de les necessitats lingüístiques i culturals orientades a l’ocupabilitat; la disseminació massiva dels resultats, així com un fort compromís de divulgació científica. Per a això, durant els tres anys d'execució del projecte, s'organitzaran quatre tallers internacionals, en els quals es donaran a conèixer els progressos de L3-TASK.

En la Universitat d'Alacant, el treball concret se centrarà en la creació d'un corpus lingüístic d'adquisició de terceres llengües i es faran els primers grups pilot de tàndems en línia. L'equip de la UA està format pels doctors Claudia Grümpel, investigadora principal i coordinadora, José Luis Cifuentes, i María Tabuenca, així com nombrosos col·laboradors i becaris.

L3-Task iniciarà les activitats com a Consorci Europeu en el pròxim "Kick-off-Meeting" que tindrà lloc el 9 de desembre 2013 a Viena (Àustria), on es constitueix oficialment el consorci amb els investigadors principals com a representants de les institucions triades. Aquests són els doctors: Eva Vetter, de la Universitat de Viena; Claudia Grümpel, de la UA; Javier Orduña, de la Universitat de Barcelona; Hermann Funk, de la Universitat de Jena; Martin Stegu, de la WUW Viena, i Germán Ruipérez , de la UNED Madrid.

 

Claudia Grümpel, impulsora de la iniciativa, assenyala que ha sigut després de dues convocatòries europees i moltes modificacions, com el projecte L3-Task ha sigut triat en la convocatòria 2013, en el qual destaca la particular dificultat afegida, ja que "en Humanitats és més difícil aconseguir-ho". "Si tens una idea i busques socis i la formules, cal planificar i perseverar per a aconseguir-ho. Si un s’ho pren de debò, al final les possibilitats són grans", hi apunta en relació a l'esforç dedicat fins a aconseguir aquesta ajuda europea. El passat any, la doctora ja va elaborar un projecte pilot i un estudi sobre aquest tema, els primers resultats del qual es van presentar en congressos internacionals a Munic, Madrid i Castelló.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464