Saltar apartados

L'argentí Adolfo Bioy Casares i el malagueny Salvador Rueda, en la Cervantes

La Biblioteca Virtual amplia el seu catàleg d'autors iberoamericans

Alacant, 18 d'octubre de 2013

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes inaugura dos nous espais, dedicats a Adolfo Bioy Casares (1914-1999), un dels escriptors argentins més rellevants del segle XX, i Salvador Rueda (1857-1933), considerat per molts el primer renovador de la poesia espanyola.

Bioy Casares és un dels autors més rellevants de la literatura argentina contemporània. Amb la publicació de La invención de Morel (1940) va iniciar una renovació del gènere fantàstic que li va suposar el reconeixement de Jorge Luis Borges, que no va dubtar a qualificar l'obra de “perfecta”. Altres novel·les —Plan de evasión (1945), El sueño de los héroes (1954) o Diario de la guerra del cerdo (1969)—, volums de relats escrits en solitari o en col·laboració amb Borges, assajos, guions cinematogràfics, memòries, diaris i cartes formen una extensa obra traduïda a diversos idiomes i distingida en 1997 amb el Premi Cervantes.

El nou portal de la Biblioteca Cervantes, dirigit per Carlos Dámaso Martínez (Instituto Universitario Nacional del Arte de Argentina), és un merescut homenatge a l'autor argentí en vespres del seu centenari, que es commemorarà al setembre de l'any pròxim. Al costat de fragments representatius dels seus llibres, l'espai ofereix entrevistes a l'autor, estudis i ressenyes crítiques sobre les seues obres.

 

Salvador Rueda

Nascut en el llogaret de Benaque, el malagueny Salvador Rueda va ser un dels escriptors espanyols més prolífics i populars de finas del segle XIX, coetani i amic de Galdós, Clarín, Pardo Bazán, José María de Pereda o Juan Valera. Nomenat “Poeta de la Raza en 1910”, a l'Havana, va practicar tots els gèneres literaris, encara que els seus principals títols, com Sinfonía del año, Cantos de la vendimia o En tropel, són obres poètiques.

María Isabel Jiménez Morales i Amparo Quiles Faz, professores de la Universitat de Màlaga i directores del portal, assenyalen que la seua creació respon “a dues necessitats bàsiques: la revisió de l'obra de Rueda, investigada amb certa superficialitat en alguns aspectes, gèneres i temes; i la restitució de la seua figura, criticada i poc reconeguda per tants contemporanis del poeta”.

 

Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantesva ser creada l’any 1999 per iniciativa de la Universitat d'Alacant, Banc Santander, a través de la Divisió Global Santander Universitats, i la Fundació Botín, i es desenvolupa en l'actualitat sota la tutela de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que presideix Mario Vargas Llosa, Premi Nobel de Literatura 2010. El seu objectiu és la difusió de les lletres iberoamericanes en el món; ofereix, a través de la Xarxa, lliure accés a 160.000 registres bibliogràfics. Ha obtingut el Premi Stanford per a la Innovació en Biblioteques de Recerca.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464