Saltar apartados

La UE assegura que Alacant és la primera ciutat que presenta un pla integral per a recaptar fons europeus horitzó 2020

Responsables de la UA, l'Agència de Desenvolupament Local i empresaris alacantins, exposen el seu projecte a Brussel·les

 

Alacant, 16 d'octubre de 2013

Responsables del repartiment de fons estructurals FEDER de la Unió Europea han ressaltat que Alacant ha sigut la primera ciutat espanyola que presenta un pla integral, definit i concret, per a optar a les noves ajudes europees per al període 2014-2020. Representants de l'Ajuntament, de la Universitat d'Alacant i de quatre empreses tecnològiques de la ciutat han traslladat a Brussel·les projectes conjunts en el moment “oportú”, segons Jordi Torrebadella, cap de la Unitat a Espanya de la Comissió Europea, ja que en dues setmanes s'aproven els pressupostos de la UE per als pròxims set anys, per un import total d'un bilió d'euros.

L'Ajuntament, a través del regidor d'Ocupació i Foment, Carlos Castillo, ha presentat a Brussel·les un avanç del Pla de Competitivitat Urbana Alacant 2020, un projecte que marca l'estratègia que s’ha de seguir per a millorar la posició econòmica de la ciutat i així generar ocupació durant els pròxims anys. Torrebadella ha ressaltat que el model pel qual ha optat Alacant per a competir a Europa, partenariat públic i privat (Ajuntament, Universitat i empreses) és el que més agrada en el si de la UE. Segons Torrebadella, el model d'Alacant encaixa perfectament en les directrius de finançament local de la UE, en el qual preval la planificació global dels territoris.

Després de conèixer per boca de la vicerectora d’Investigació de la UA, Amparo Navarro, els projectes que rep el Parc Científic, el Banc de Patents, els plans de transferència de recerca i el Laboratori d’R+D de la província, Torrebadella va posar l'èmfasi que l'esforç inversor de la UE se centrarà en el suport a pimes, innovació, recerca, medi ambient, energies renovables i projectes de transferència tecnològica que generen riquesa, i va ressaltar que el 5% dels FEDER es destinaran a projectes urbans en eficiència energètica.

El director general d'Ocupació i Indústria de la Unió Europea, l'espanyol Daniel Calleja, que va rebre la delegació alacantina dimarts passat, va avançar tres prioritats en les noves polítiques comunitàries en aquesta matèria: reducció de la burocràcia administrativa, finançament de les pimes i internacionalització i suport als emprenedors. Calleja va conèixer els projectes de les empreses alacantines Foodtopia, Graphenano, Abat i Glen Biotech i es va comprometre a analitzar-los detingudament i assessorar-los en l'obtenció de finançament. En aquest sentit va avançar que el Banc Europeu d'Inversions pot avalar operacions de finançament que que necessiten les empreses alacantines en aquests moments. En concret es va mobilitzar una garantia de 100.000 milions d'euros a través del Banc Central Europeu avalant operacions de pimes.

L'europarlamentària Eva Ortíz, les gestions de la qual han propiciat les trobades dels alacantins a Brussel·les, ha indicat que la cooperació europea en matèria de transferència tecnològica continua sent una oportunitat empresarial que ha permès empreses de la Comunitat comercialitzar a Europa els seus productes. “D’ací que les nostres empreses i universitats hagen d'anar de la mà a Europa per a buscar finançament perquè es tracta d'un tàndem fonamental per a la Unió”. “Si bé els pressupostos que aprovarem la setmana pròxima en el Parlament responen al moment que vivim, suposen una injecció extra de finançament per al desenvolupament de projectes” ha subratllat l'eurodiputada. Al seu judici, “estem davant una Unió cada vegada més present en tots els àmbits, per això la nostra funció com a eurodiputats és defensar els interessos de les nostres comunitats i entitats locals a Europa".

Les empreses alacantines van tenir l’oportunitat de presentar els projectes a la directora de Recerca i Innovació de la Comissió Europea, Clara de la Torre. Aquesta va indicar que els plans de les empreses alacantines poden encaixar en els fons estructurals i va avançar que ja s'està dissenyant el pla d'acció futura de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit va anunciar que l'11 de desembre es publicaran les línies de treball i les noves convocatòries.

Carlos Castillo s’ha mostrat satisfet pels resultats d'aquesta ronda de contactes que ha tingut com a objectiu principal “fer visible davant els responsables europeus el treball estratègic de la ciutat i de la Universitat i el dels nostres emprenedors”. Al seu parer, “hem cobert el nostre objectiu de mostrar els nous sectors econòmics d'Alacant, per a aconseguir fons que es destinen a projectes institucionals i empresarials”, hi ha afegit el regidor Castillo, qui ha subratllat la importància “d’avançar-se” als fets i així aconseguir una millor posició en el repartiment de les subvencions.

A més dels contactes amb les autoritats europees, la delegació alacantina ha visitat l'Europarlament, la Fundació Comunitat Valenciana a Brussel·les i el Comitè de Regions.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464