Saltar apartados

%u201CLa innovació i la tecnologia constitueixen un component essencial de les capacitats militars%u201D

Durant la inauguració del VI Seminari sobre Defensa i Seguretat de la Universitat d’Alacant

D’esquerra a dreta: José Carlos Martínez, Francisco Arribas Mir, Manuel Palomar, Miguel Ángel Ballesters i María Adelaida de Almeida

Alacant, 16 d'octubre de 2013

En el marc de les convocatòries públiques del Ministeri de Defensa, la Universitat d’Alacant ha inaugurat, aquest mateix matí, el VI Seminari sobre Seguretat i Defensa dedicat, en aquesta ocasió, a la Innovació i la Tecnologia. L’acte ha estat presidit per Manuel Palomar, rector de la UA; Francisco Arribas Mir, general de la Brigada de l’Exèrcit de Terra, cap del Comandament d’Operacions Especials i comandant militar d’Alacant; Miguel Ángel Ballesteros, general de Brigada de l’Exèrcit de Terra, director de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics; i José Carlos Martínez, capità de navili i subdelegat del Ministeri de Defensa a Alacant.

Els avanços tecnològics produïts en els últims anys i l’expansió de les comunicacions, la telefonia mòbil, internet, etc., han facilitat l’aparició de noves amenaces i vulnerabilitats, i de nous escenaris d’interès i de conflictes. En aquest sentit, tal com hi ha assenyalat María Adelaida de Almeida, una de les organitzadores del seminari i professora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, “és indiscutible que la innovació i la tecnologia constitueixen un component essencial de les capacitats militars però, també, poden potenciar o fins i tot crear noves amenaces per al manteniment de la pau social, la seguretat ciutadana i l’estabilitat política”.

Durant la inauguració, Palomar ha insistit en el compromís i les bones relacions existents entre les forces armades i la institució acadèmica, i ha destacat “la innovació, la tecnologia i la internacionalització com a part dels valors fonamentals d’aquest seminari i imprescindibles en un àmbit com el de la Universitat d’Alacant”. A més, ha reiterat que des de la UA hi ha un compromís de cooperació amb la societat i l’àmbit militar a través de la investigació i la formació.

En representació del sector militar, José Carlos Martínez ha destacat la importància de la celebració d’aquesta activitat que convida a la “reflexió sobre com la tecnologia i la lliure circulació d’informació pot utilitzar-se en contra nostra”. A banda, Miguel Ángel Ballesteros ha animat els quasi 200 estudiants participants en el seminari a col·laborar amb l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics (IEEE). “Necessitem la joventut per a fomentar un esperit crític que millore les relacions exteriors i els paràmetres de seguretat i estabilitat”, ha destacat el general de Brigada de l’Exèrcit de Terra i director de l’IEEE.

Finalment, el general Francisco Arribas Mir ha volgut reivindicar el factor humà en l’àmbit de la seguretat i la defensa: “la tecnologia és imprescindible, però no cal oblidar qui l’opera, ja que de vegades hem de treballar sense el suport d'aquesta per fallades tècniques”.

Vora 200 estudiants han assistit al VI Seminari sobre Seguretat i Defensa

 

Notícies relaciones:

La innovació i la tecnologia aplicada a la seguretat, a debat en la UA

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464