Saltar apartados

Comença el cicle Món i formes del flamenc en la Seu Ciutat d'Alacant

L'escriptora i investigadora Génesis García impartirà demà la primera conferència sobre “Els símbols de la llibertat en el ball flamenc”

Alacant, 22 d'octubre de 2013

Demà dimecres 23 d'octubre, a les 20:00 hores, comença el cicle “Món i formes del flamenc: La memòria que ens uneix”, en la Seu Ciutat d'Alacant, un cicle de conferències flamenques dedicades al desaparegut professor Bernícola, impulsor d'aquesta iniciativa.

La programació s’ha presentat aquest matí en roda de premsa, a càrrec de Josefina Bueno, directora de la Seu Ciutat d'Alacant; Josefina Samper, coordinadora del curs; Génesis García, escriptora i investigadora que obrirà el cicle demà amb la conferència “Els símbols de la llibertat en el ball flamenc”, i Raúl Lafuente, president de la Fundació Cajamar Alacant, entitat patrocinadora d'aquest cicle.

Món i formes del flamenc pretén oferir una aproximació al coneixement del flamenc, del seu origen, història, formes, desenvolupament i continguts, dels quals es nodreix i representa, amb les variants del cant i les lletres, el ball i la guitarra. Concretament, aquesta edició estarà dedicada al ball flamenc “perquè ja ho mereixia”, segons ha assegurat Josefina Samper, coordinadora del cicle, qui s'ha mostrat emocionada en la seua intervenció en agrair “l'afecte de la Universitat d'Alacant cap al desaparegut professor Bernícola”, qui fou el seu marit i impulsor del cicle.

Samper ha explicat que el ball conjuga tota l'expressió del món flamenc, “portada a l'arravatament i a la tranquil•litat” i que estudiosos i investigadors del flamenc que intervindran en la conferències, com José Luis Ortiz, han afirmat que “el flamenc no va començar pel lament, sinó per la festa, amb el ball”. Josefina Samper també ha detallat que el cicle comptarà amb el cantaor i professor Curro Piñana, amb la també cantaora i professora Raquel Álvarez i els filòsofs Ignacio Torregrosa i Pablo Martínez Samper. Samper ha finalitzat la seua intervenció assegurant que “vull que es conega el flamenc a Alacant, de la forma que ho entenia el meu marit, a través de la Universitat”.

Món i formes del flamenc ha comptat amb una àmplia participació en edicions anteriors, entre els quals són habituals professors de música, penyes flamenques d'Alacant, estudiants en general i aficionats, amb un públic molt variat de diferents edats, “molt joves i majors, molt entesos i profans, conjugant passions”, segons han afirmat els organitzadors.

“Els símbols de la llibertat en el ball flamenc”

L'escriptora i investigadora Génesis García obrirà el cicle de conferències demà amb la ponència “Els símbols de la llibertat en el ball flamenc”, en la qual tractarà, segons ha detallat en la roda de premsa d'avui, “el ball com a expressió de llibertat de la dona, perquè la balladora és objecte de perversió i subjecte de llibertat i hi domina la seua pròpia castedat”. Génesis García ha afirmat que “en el ball flamenc l'espanyola no comercia amb el seu erotisme, mai s'exposa per a seduir. La balladora sotmet el ball al seu criteri, al seu imperi i a la seua llibertat”.

 

Programa

Dimecres 23 octubre de 2013: “Els símbols de la llibertat en el ball flamenc”. Génesis García, escriptora i investigadora.

Dimarts 29 octubre de 2013: “Un viatge a través del ball flamenc: des de les seues albors a l'actualitat”. Raquel Álvarez, cantaora i professora i Ignacio Torregrosa, professor de Filosofia.

Dimarts 5 novembre de 2013: “El ball: Carmen Amaya i Israel Galván, units per allò que els separa”. Pablo Martínez Samper, llicenciat en Filosofia.

Dimarts 12 novembre de 2013: “Teoria i pràctica del flamenc I”. Curro Piñana, cantaor i professor.

Dimarts 19 novembre de 2013: “Teoria i pràctica del flamenc II”. Curro Piñana, cantaor i professor.

Dimarts 26 novembre de 2013: “En principi va ser el ball”. José Luis Ortiz Nuevo, investigador i escriptor.

 

Horari

Les sessions tindran lloc a les 20 h. L'assistència és lliure fins a completar la capacitat de la sala, i hi tenen prioritat els inscrits prèviament.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464