Saltar apartados

Investigadors de la UA i la UMH dissenyen una llançadora aèria per a esportistes amb mobilitat reduïda

 

Alacant, 31 d'octubre de 2013

Investigadors de la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández d'Elx han desenvolupat una llançadora aèria que possibilita el llançament aeri amb precisió de projectils per a persones que manquen de capacitat de prensió del projectil i de la realització de la cadena de moviments necessària per a aquest tipus de llançaments.

Aquest nou dispositiu, dissenyat pel grup de recerca en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de la (UA) i per professorat del Departament d'Enginyeria de Comunicacions (Àrea d'Electrònica) de la Universitat Miguel Hernández (UMH), es basa en un instrument automatitzat que permet fer llançaments aeris, donar ajuda tècnica destinada a esportistes amb disfunció motora severa, esportistes que no poden agafar o llançar un projectil amb adequada direcció i velocitat ,i esportistes que poden necessitar l'ús d'una ajuda tècnica per a l'acció de deixar anar.

“Les persones amb discapacitat física que presenten una afectació en el tren superior que impossibilita l'acció d'agafar un objecte i llançar-lo necessiten ajudes tècniques que ho possibiliten i n’afavorisquen el desenvolupament motor i desenvolupament de l’esquema corporal”, explica la professora de la Universitat d'Alacant, Núria Caus Pertegaz, responsable de la recerca.

“En l'actualitat es coneixen ajudes tècniques per a la realització del llançament rodat o des de baix, aquestes són denominades canaletes. No obstant això aquestes no possibiliten la realització d'un llançament aeri, i és necessari crear un instrument facilitador d'aquest tipus d'habilitat bàsica”, hi afig Núria Caus.

“El dispositiu dissenyat presenta importants avantatges, entre els quals destaquen els llançaments de precisió i distancia aeris, l’àmbit d'aplicació d’aquest està orientat a l’ús en oci-lleure, rehabilitació i usos d'àmbit educatiu i competició esportiva, i a més, en relació al personal de suport necessari, la llançadora només necessita el suport de personal auxiliar per a l'elecció i col·locació del projectil en l'instrument, atès que la direcció i força de llançament es regulen mitjançant elements electrònics, de manera que també és possible usar-la de manera manual”, conclou Caus.

Aquesta tecnologia està preparada per a ser transferida a les possibles empreses interessades a explotar-la comercialment.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464